Sikret rikelig med akevittingredienser

Det nærmer seg høysesongen for akevittkonsum, og lagrene skal fylles. Forleden var medlemmer av andelslaget i Nesodden Akevittens Venner (NAV) samlet på Presteskjær for å sikre framtidig produksjon.

– Vår egen akevitt, Nesodden Premium Aquavit, har blitt en stor suksess. Ikke bare her i kommunen, stadig flere polutsalg rundt om i landet kjøper inn dette kvalitetsproduktet, forteller presidenten i NAV, Arne Neegaard.

Men det må lokale råvarer til for å sikre framtidig produksjon. Sisselrot er nemlig en viktig bestanddel i nesoddproduktet, og lagrene må fylles med jevne mellomrom.

– Vi plukker, renser og vasker sisselrot og sender det videre til vår produsent Det Norske Brenneri som lager et ekstrakt av det som benyttes i produksjonen av akevitten vår, forteller Neegaard.

Denne lørdagen var plukkegjengen riktig så ivrige. Ikke mindre enn 1,5 kilo av urten ble sluttresultatet. Tilstrekkelig til flere akevittbatcher.

– Det ble en riktig så hyggelig samling med mat, en liten tår og løssluppen prat. Dette kommer til å bli en tradisjon, lover presidenten.

At det går gjetord om Nesoddens lokale akevitt landet rundt er på ingen måte en overdrivelse. Nylig var noen av styremedlemmene i foreningen deltakere i Akevittfestivalen på Gjøvik. Der slo selveste Eivind Hellstrøm et slag for Nesodden Premium i sitt innledningsforedrag, og det til tross for at han har sin egen akevitt som skal markedsføres.

– Dessuten kommer det ut en bok nå som omtaler de fleste av landets akevitter og gir dem poeng. Nesodden Premium høstet 85 poeng av 100 mulige, og befinner seg dermed blant akevittene på toppen av lista, informerer Neegaard.