Gi terrassen din et nytt liv

Sliping av terrassen

Noen runder med en slipemaskin kan gi en gammel, grå terrasse nytt liv.

Etter noen år er det ikke til å unngå at terrassen bærer preg av å ha vært under åpen himmel. Sollys, regn, vind og snø tærer på treverket. Terrassen blir mørkere og mørkere og er ikke lenger like innbydende som da den var nysnekret. Årlig vasking hjelper selvsagt, men til syvende og sist må det skarpere lut til.
– Det er stadig flere som vil slipe terrassen for å få tilbake fargen i treverket. Tidligere var ikke det så vanlig. Men nå er det faktisk mange som ikke behandler terrassen selv, men tilkaller en gulvsliper annethvert år for å ta seg av saken, forteller Svein Erik Haland i Haland parkett på Fagerstrand.

Det er heller ikke bare for fargens skyld det kan lønne seg med sliping. Også den generelle standarden kan pyntes på.
– Ofte har bordene slått seg litt, og har fått en bue. Da velger jeg kryssliping for å rette dem ut. Jeg kryssliper først den ene, så den andre veien med grovt slipepapir. Deretter går jeg på langs. Først med grovt papir. Deretter med et finere. Da blir gulvet helt slett, fargen blir som ny og terrassen får nytt liv, forteller Haland.

Hvor mange ganger en terrasse tåler å slipes er det ingen fasit på. Det avhenger av bordenes dimensjon. Men å slipe en terrasse fire, fem ganger skulle gå greit i de fleste tilfeller.
Når terrassen er ferdig slipt, er tiden inne for etterbehandling. Her finnes det en rekke alternativer i handelen. Både olje og lakk i forskjellige utgaver.
– Jeg halvblander olje og white spirit. Det gir en fin overflate og beskytter godt. Selve påføringen gjør jeg med en rull på et skaft. Da går jobben unna på en halvtime, sier Haland.

Bilde:
Slip 1: Svein Erik Haland kryssliper terrassen for å pynte på den generelle standarden. Foto: Trond Folckersahm