Avant-garde med groove

Rydd torsdagskvelden for et heftig møte med moderne, ekspressiv «avant-garde party music» på Hellviktangen.

Helt siden starten i 2007 har Cortex vært ett av «øverste hylle»-bandene i norsk jazz, og har i dag en høy stjerne i jazzkretser langt ut over hjemlandet. «Avant-garde Party Music» (Clean Feed, 2017) er tittelen på kvartettens femte og foreløpig nyeste album, en frase smidd av Jazzwise-anmelder Daniel Spicer med setningen “You want genre labels, call it avant garde party music.” Setningen framkom i et forsøk på å beskrive et tidligere Cortex-album, og forteller om en energisk musikk der arven fra Ornette Coleman, Don Cherry og post-Coltrane-modernismen møter nyere, frie impulser, uten at melodi og groove er glemt eller bannlyst. Avanat-garde, ja vel, men party også.

De fire Cortex-medlemmene er trompeter Thomas Johansson, saksofonist Kristoffer Berre Alberts, kontrabassist Ola Høyer og trommeslager Gard Nilssen. Thomas Johansson er bandets leder og låtskriver, men alle de fire musikerne deltar aktivt i utformingen av musikken, som ofte omtales med et band som Atomic som en referanse. Alle de fire er kjent også fra flere band, kanskje først og fremst Gard Nilssen som er årets artist in Residence ved Moldejazz i juli, og lista teller i så henseende bl.a. Bushman’s Revenge, Puma, Paal Nilssen-Love Large Unit, SAKA, All Included, Zanussi 5, Friends & Neighbors, Honest John og Scheen Jazzorkester.

I fjor høst var Cortex på sin femte USA-turné, med ni konserter der orkanen Florence bokstavelig talt blåste bort to, i Richmond, Virginia, og Washington DC. Forhåpentligvis er værgudene vennligere stemt når Hellviktangen står for tur torsdag kveld, men vær forberedt på at det kan bli ganske friskt innendørs når spesielt Johansson og Alberts går løs for fullt.

Konserten starter 20:15, dørene åpner en halvtime tidligere og betalt sesongkort, eventuelt enkeltbillett a kr 290, gir adgang.

Foto: Ziga Koritnik