Bokdebut fra Nesodden-miljø

Av Trond Folckersahm

«Jeg har mer jeg vet du vil like» er tittelen på debutboka til Marte Magnusdotter Solem. Handlingen foregår på Nesodden, og forfatteren selv bor på Nesoddtangen.

– Jeg var veldig spent, og det var selvsagt en stor glede å se det ferdige resultatet av tre års jobbing, forteller Marte Magnusdotter Solem.

Det er ikke mer enn et par uker siden forfatteren fikk se resultatet av sin forfatterdebut mellom to permer, og nå er den på vei ut i landets bokhandlere.

I utgangspunktet er Marte utdannet skuespiller fra Statens teaterhøgskole, og har stått på scenen på både Nationaltheatret og Hålogaland teater, og snart vil TV-seerne møte henne i den nye serien «Kielergata» på TV2. Men mellom rollene, har hun altså rukket å begå en roman.

– Jeg har skrevet hele livet, og som skuespillere blir man ofte en marionett for andres ideer. Derfor hadde jeg behov for å lage noe eget og være herre over mitt eget univers. Så jeg sendte inn et manus til Aschehoug for tre år siden, og har i etterkant av det jobbet med en redaktør i forlaget, forteller Marte.

Opprinnelig er hun fra Oslo, men har bodd på Nesodden de siste tre årene. Men hun er ikke ukjent med Nesodden fra tidligere. Familien har i mange år hatt et sommersted på Bunnefjord-siden. Et sted Marte har tilbragt mange sommerdager helt siden barndommen. Og det er kanskje fra dette landskapet hun har hentet inspirasjon til boka der hovedpersonen heter Silje.

«Silje har flytta fram og tilbake mellom foreldrene siden hun var liten og har måttet tilpasse seg to ulike hjem. Nå har hun omsider blitt voksen og opplever sin første store forelskelse i Eirik. Med ham forestiller hun seg at hun kan bli den hun ønsker å være. Hun tar ham med til familiens sommerhus og tror de skal ha noen dager helt for seg selv. Men etter ett døgn kommer faren med ny kone, barn og svoger. En rekke anstrengende, morsomme og såre situasjoner utspiller seg fortløpende i noen intense sommerdøgn. Ingenting blir slik Silje planla, og gradvis svekkes forestillingen om at hun kan frigjøre seg fra den rollen hun alltid har hatt».

– Dette er ingen selvbiografisk roman, men jeg har hentet dynamikken fra mennesker og steder og puttet dem inn i dette universet der de har begynt å leve sitte eget liv, forteller Marte, som også har fått litt hjelp av nesoddforfatteren Merete Morken Andersen når hun har stått litt fast.

Bilde: Marte Magnusdotter Solem er bokaktuell med debutromanen «Jeg har mer jeg vet du vil like». Foto: Trond Folckersahm