Den 25. Kulturisten står for døren

Av Trond Folckersahm

Et vell av arrangementer, fordelt på fire arenaer, står på programmet når den 25. utgaven av Kulturisten drar i gang tre dager med kulturelle opplevelser førstkommende fredag.

– Med Strandpromenaden på Flaskebekk, Nesoddparken, Galleri Vanntårnet og Hellviktangen som arenaer, ligger det an til et velstrukturert og godt sammensatt program i årets utgave av Kulturisten, mener kultursjef Ellen Knutsen, som ser fram til årets kulturbegivenhet på Nesodden med stor forventning.

Åpningen er i år lagt til Nesoddparken fredag 21. september, der publikum etter åpningstale av ordfører Truls Wickholm, og utdeling av årets Kulturfond, kan begi seg inn i Nesoddparkens lokaler for å få med seg fotoutstillingen til den mye omtalte og internasjonalt anerkjente fotografen, Jonas Bendiksen. Men det stopper ikke der. På utescenen kommer nemlig selveste Unni Wilhelmsen for å skape musikalsk stemning med et omfattende utvalg av både instrumenter og låtmateriale. (Dette kan du lese mer om på www.nesoddguiden.no)

Kystkulturisten på Strandpromenaden
Lørdagen står i Kystkulturistens tegn. Der Strandpromenaden og badehusene på Flaskebekk er arena.
– I år brer vi oss ut over et langt større område enn i fjor. Ikke mindre enn 30 av badehusene vil være fylt med alt fra kunsthåndverk, malerier, musikk og til strikkeprodukter. Et bredt spekter av hva kunstnerne på Nesodden har å by på. Vi pynter med kulørte lykter. Det blir flere matboder som vil by på kulinariske opplevelser, blant annet flaskebekkfolkets sagnomsuste fiskesuppe, forteller Ellen Knutsen, og fortsetter:

– Det blir også flere familieaktiviteter. Blant annet kommer båten Elias på besøk kl. 14. Brannbåten til Oslo Brannvesen kommer en tur, Ludvig Løkholm Lewin, kjent bra Barne-TV kommer med show i fjæra. Vi byr dessuten på konsert med Ann-Turi Ford og Gjermund Kolltveit, og flere pop up-konserter står også på programmet, lover kultursjefen.

På kvelden omgjøres fiskesupperestauranten til bar, og det blir servert varierte toner fra et nennsomt utvalg av artister. Alice Paba, den italienske vinneren av The Voice, vil bidra, som en del av kultursamarbeidet mellom Nesodden og Tolfa i Italia. Captain John MacDonald fra Fagerstrand, kjent fra Norske Talenter kommer, og det samme gjør The Band of Moonlight Love fra Dublin, som byr på irsk folkemusikk det virkelig svinger av.

Mer på lørdag
Nå er det ikke bare Flaskebekk som er arena for Kulturisten lørdag. Galleri Vanntårnet kan by på «OCEANLIFE» med kunstneren Mona Næss. En utstilling og installasjon sammensatt av keramikk og foto.

«Ved en arkeologisk utgravning i Hellas la jeg tommelen ned i en 2600 år gammel fordypning i et potteskår som en pottemaker hadde laget som dekor, og følte en overveldende respekt for det håndlagde og for keramikk som historieforteller. Det var som om jeg fikk kontakt med pottemakeren fra tidligere tider. En liten svart skygge var synlig på den brente leiren, og jeg tenkte at kanskje det var rester fra aske eller blekksprutblekk? Denne hendelsen startet en tidkrevende prosess med bruk av organisk pigment sanket fra havet og fra skogen på Nesodden», skriver kunstneren.
Tangenten får også et lite kulturarrangement i Elevkantina der Vidar Kvalshaug bokbader Levi Henriksen. Han er kjent for sine gode novellesamlinger og romaner. Henriksen er aktuell med boka Jern og metall som kommer i oktober. Dette er hans første novellesamling på ni år.
Samtidig fortsetter fotoutstillingen av Jonas Bendiksen i Nesoddparken, og der blir det også mulighet til å handle kunstprodukter i Nesoddparkens «Butikk på gang», beskue utstillingen «Korridor» og ta en runde i Wildlife skulpturpark.

Søndag på Hellviktangen

I Kunstkafeen vil Eva Berland fortelle om kunstneren Gunnar Aune, som er Kulturisten-utstiller i år.
Tegner og grafiker Gunnar Aune stiller ut på Hellviktangen under Kulturisten. En meget ettertraktet kunstner som blant annet er innkjøpt av Nasjonalgalleriet hele 7 ganger pluss en rekke andre offentlige og private samlinger, han har deltatt på Høstutstillingen godt over 20 ganger og bidratt med flere offentlige utsmykninger. Gunnar Aune har vært spesielt opptatt av kulltegning, og sammen med noen andre entusiaster gikk de under navnet «Kullmafiaen». Han har også vært professor ved Kunsthøgskolen i Oslo til han gikk av med pensjon i 2014.

Det blir også et møte med Origami Arktika på Hellviktangen: Kai Kobi Mikalsen, Bjarne Larsen, Rune Flaten, Tore H. Bøe, Kjell Olav Jørgensen, Per Gisle Galåen og Anne Bang-Steinsvik
Origami RepubliKa er et ikke kommersielt kunstnernettverk med verdensomspennende tråder mellom nyskapende utøvere innen et stort utvalg kunstarter; her finnes musikere, scenekunstnere-performance, billedkunstnere, poeter m.m. Igangsetter av Origami RepubliKa er Tore H. Bøe. Han arbeider som lyd- og billedkunstner. Han har utviklet sitt eget hybridinstrument Akustisk Laptop. Flere stjerner i samtidskunstscenen både har en, og bruker en.
En fellesnevner i nettverket er gleden over lyd, og å utforske, bruke og gjerne lage nye instrumenter, både akustisk og elektronisk. Mange benytter seg av mange uttrykk på en gang. En annen fellesnevner er en gjør-det-selv holdning til å organisere arrangementer, turnéer, utstillinger, innspillinger etc.
Nettverket er dynamisk og i bevegelse vedrørende forskjellige konstellasjoner av folk og utrykk og går i sitt 28. år. I arkivet som er i utvikling i Trondheim, er det utallige albuminnspillinger, kassetter, bøker, billedkunst, akustiske laptoper, postart, info fra store og små konserter, turnèer og utstillinger.
De fire første på programmet gjør hvert sitt kortere sett på 10-15 min som innleder en konsert med Origami Arktika – storbandet vårt i over 20 år, med to Spellemannvinnere på laget. Musikken er en blanding av tradisjonelle folkesanger og moderne toner. Bandet representerer noe av det spennende som skjer innen norsk eksperimentell musikk som krysser flere sjangre.
Samtidig fortsetter utstillingen i Galleri Vanntårnet.

Med andre ord det er god anledning til å fylle på den kulturelle kvoten når Kulturisten bretter teppet til side kommende helg.

Bilde: Kultursjef Ellen Knutsen lover et bredt og sammensatt program i jubileumsutgaven av Kulturisten. Den 25 i rekken. Foto: Trond Folckersahm

Du kan lese mer på www.kulturisten.no