Det landet som engang var

Av Trond Folckersahm

Lørdag åpnet Nesodden kunstforening utstillingen «Bilder fra Syria» i Galleri Vanntårnet. En samling fotografier fra Peter Lukas’ hånd, alle tatt rett før utbruddet av borgerkrigen i landet.

Bildene fra Syria, som i dag flommer mot oss fra alle nyhetskanaler, viser byer og landskap lagt i ruiner. De siste sju årene med borgerkrig har utarmet landet på alle måter. Men det fantes et Syria før dette. Det er dette landet Peter Lukas’ bilder viser.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne vise denne utstillingen her hos oss. Det er unike bilder tatt i Damaskus, Aleppo og Tartus i ukene før krigen brøt ut, og fotografen selv forlot landet dagen før krigsutbruddet. De gir et unikt tidsbilde av det Syria som var. Utstillingen vil henge fram til 4. februar, og vi holder åpent lørdager og søndager fra 12-16, informerer styreleder i Nesodden Kunstforening, Vibeke Lunel, som også kunne by på velsmakende småretter fra det syriske kjøkken til dem som kom på åpningen.

Peter Lukas var selv tilstede under åpningen, og kunne fortelle at inspirasjonen til utstillingen kom under et foredrag for en skoleklasse i Estland.

– Noen av bildene er tatt dagen før jeg reiste fra landet og krigen startet. Jeg ønsket å vise det Syria som ikke finnes lenger. Et fantastisk land i fred med varme og imøtekommende mennesker. Et velfungerende samfunn med plass og muligheter for alle. De fleste bildene har oppstått ved en tilfeldighet. Hendelser og mennesker jeg møtte på veien. Men det er alltid et kunstnerisk aspekt som ligger bak, og det er som sådan ingen dokumentarutstilling, forteller Peter Lukas.

Ingen av bildene er bearbeidet eller beskåret, og framstår akkurat som Lukas så motivene gjennom kamerasøkeren. De er tatt med en god, gammel analog Leica M6 og negativ svart/hvitt-film. Noe som gir dem en helt spesiell stemning og atmosfære.

Utstillingen er en vandreutstilling, og er støttet av Fritt Ord, Røde Kors og Hamar, Gjøvik og Grimstad kommuner.

– Det er heller ingen salgsutstilling. Jeg har på ingen måte hatt noen intensjon om å gjøre profitt på disse bildene, poengterer Peter Lukas.

BILDE: Kunstneren Peter Lukas viser bilder i Galleri Vanntårnet fra det Syria som var før krigsutbruddet i 2011. Foto: Trond Folckersahm