Digital kunst hos Havstad

Av Trond Folckersahm

Lørdag 22. april varter gallerist Torgeir Havstad opp med en ny utstilling i Ski Ramme. Denne gangen er det digitalkunstneren Liz Ravn som skal pryde veggene.

Den Son-baserte kunstneren Liz Ravn kan nesten ikke få åpnet en utstilling før begeistrede kunstkjøpere nærmest river arbeidene ned fra veggen.

– Vi har hatt arbeidene til Liz Ravn utstilt både i Drøbak og på Vinterbro. Det har vært en ubetinget suksess. Nå er vi spente på hvordan publikum i Ski vil ta imot arbeidene hennes, undrer Torgeir Havstad.

Selv ser Liz Ravn fram til åpne utstillingen i Ski Ramme, og hun håper selvsagt på en like positiv respons som hun har møtt andre steder.

– Jeg synes jo det er veldig hyggelig å se at kunstinteresserte mennesker setter pris på arbeidene mine. Det er ikke så lett å sette fingeren på hva som er årsaken, men det ser ut til at bildene appellerer til en bred kundegruppe. Både unge og eldre ser ut til å like dem, så det virker som jeg har truffet et eller annet, smiler Liz Ravn beskjedent.

Etter å ha bodd i utlendighet i Stockholm i 18 år, vendte hun tilbake til gamlelandet. Med seg i bagasjen hadde hun en blomstrende kreativitet, sansen for smykker og glede over detaljrikdom. Det kunstneriske hadde fulgt henne hele veien. Det var tegning og maling som sto på dagsordenen gjennom alle år, men den endelige forløsningen lot vente på seg til hun en dag fikk kontakt med en billedkunstner fra Moss.

– Det ble et utrolig sterkt møte. Jeg ble helt fascinert og forelsket meg både i arbeidene hans og i ham. Inspirasjonen boblet, og jeg ville jobbe med store flater og sterke farger. Men i stedet for lerret ble det en Mac med 24 tommers skjerm og jeg lærte en rekke teknikker av min mentor. Men brått og uventet gikk han bort, og jeg kastet meg over kunsten og arbeidet som en terapi mot sorgen. Jeg hadde endelig funnet min vei, forteller Liz Ravn.

Siden har hun holdt et høyt tempo i sin kunstneriske utfoldelse. Det har resultert i flere utstillinger og utmerkelser. To ganger har hun blitt invitert til å stille ut i New York, men har foreløpig takket nei på grunn av flyskrekk. Ideene og inspirasjonene henter hun fra sitt eget hode.

– Det bare popper opp hele tiden og jeg lar meg inspirere av alle uttrykk og alle sjangre. Bildene mine sprer seg over et bredt spekter, og de har både modernistiske og surrealistiske elementer, og jeg lærer noe nytt hele tiden. Jeg er også opptatt av detaljrikdom. Det er noe jeg har med meg fra ungdommen da jeg drev med smykkedesign, forteller hun.

Nå er hun klar for utstilling i Ski Ramme der gallerist Torgeir Havstad regjerer, og han kan ikke få fullrost kunstneren nok.

– For mitt vedkommende ble jeg fascinert av arbeidene hennes umiddelbart. De har en egenartet tiltrekningskraft. Dessuten er Liz en fantastisk person å samarbeide med. Jeg gleder meg voldsom til vi åpner denne utstillingen 22. april, og muligheten til å gi publikum et innblikk i en helt spesiell kunstners verden, slår gallerist Havstad ettertrykkelig fast.