Dokumentarfilm i Åsenhuset

Søndag 6. desember er det mulighet til å se dokumentaren «Kvinnene som IS frykter» i Åsenhuset på Fjellstrand. En film som tar opp svært aktuelle problemstillinger.

Vian (21) er kaptein i en kurdisk hæravdeling med bare kvinnelige soldater. De slåss mot IS og opererer fra en base nordøst i Syria.

Vian har sett grusomhetene IS-krigerne står bak.

– De skiller ikke mellom menn, kvinner eller barn. Jeg har sett dem halshugge uskyldige barn, sier Vian.

Du møter Vian i dokumentaren ”Kvinnene som IS frykter”. Filmen vises i Åsenhuset søndag 6. desember kl. 14. Og det blir en samtale etterpå med Halkawt Mustafa som har laget filmen for TV2.

Det skal finnes en oppfatning blant jihadister om at de får 72 jomfruer og kommer til himmelen dersom de dør martyrdøden. Men blir de drept av en kvinne, er det det mest ydmykende de kan oppleve.

– Da havner de i helvete, sier Vian.

I filmen møter vi også norskkurdiske Bahar Munzir (42). Hun kom til Norge som flyktning og har bodd her i 14 år. Den tidligere våpenmotstanderen organiserer nå våpenkurs blant kvinner i Nord-Irak. Hun har kjempet mot æresdrap og leder den humanitære organisasjon PDO.

– Jeg trives godt i Norge, men vil helst være i Kurdistan for å kjempe mot IS og for kvinners og menneskers rettigheter, sier hun.

Halkawt Mustafa er født i den kurdiske byen Sulaymani I Nord-Irak. 15 år gammel kom han til Norge som flyktning. I 2000, Han har filmutdannelse fra NISS, og debuterte som filmregissør med Rødt Hjerte i 2011