Ellen Ugelvik ”Årets utøver 2016”

Den nesoddenbaserte pianisten Ellen Ugelvik ble nylig tildelt prisen for ”Årets utøver 2016” av Norsk Komponistforening (NKF).

Ellen Ugelvik har studert klaverspill i Bergen, Amsterdam og Leipzig. Hun har holdt konserter både i Europa og Asia, og deltatt på festivaler i Berlin, St. Petersburg, Amsterdam, Odense, Oslo, Bergen, Stavanger, før hun nå ble beæret med utøverprisen.

I NKFs begrunnelse heter det blant annet:

”Pianisten Ellen Ugelvik er utnevnt til Årets Utøver 2016 av Komponistforeningen. Ellen Ugelvik er en av samtidsmusikkens fremste fotsoldater. En av dem som hver dag jobber for og med de levende komponistene. Alltid nysgjerrig, alltid interessert og alltid sulten på nye utfordringer. I sitt samarbeid med høyst ulike komponister viser hun en uvanlig åpen estetisk holdning og forståelse. Gjennom sin stipendiatstilling ved NMH bidrar hun dessuten i høy grad til å vekke lyst på samtidsmusikk blant unge pianister”.

Det var leder av komponistforeningens faglige utvalg, Synne Skouen, som sto for utdelingen av prisen, og hadde i den sammenheng følgende å si om prisvinneren:

”Vårt Musikkfaglige Utvalg hadde en både lett og vanskelig oppgave da de i år skulle velge Årets Utøver, blant forslag fra foreningens medlemmer. Vanskelig fordi det er så mange fine kunstnere, lett fordi det i år var særlig én som skilte seg ut. Én ting er at Ugelvik er en skattet utøver på viktige arenaer i inn- og utland, som Borealis, Ultima, Illios, Happy Days, Nordiske Musikkdager, Huddersfield, Darmstadt, Donaueschinger, Ultraschall og så vide – en annen ting er at hun da ikke bare fremfører Crumb, Lachenmann, Bauckholdt og mange andre viktige komponister, men dét som vi av naturlige grunner er spesielt opptatt av i akkurat denne foreningen; norsk musikk. Og da helst ny norsk musikk.

Årets Utøver begynte allerede i studietiden i Bergen å bestille og urfremføre nye verk. Tar vi så et langt sprang i tid til de siste par-tre årene har hun samarbeidet med og urfremført musikk av komponister som Øyvind Torvund, Bente Leiknes-Thorsen, Christian Blom, Magne Hegdal, Trond Reinholdtsen, Marcus Paus, og Bjørn Kruse – med orkestre og ensembler som OFO, BFO, KORK, Oslo og Bodø Sinfonietta og Risør Chamber Orchestra.

Hennes innstilling til et nytt verk, eller bare til en workshop, gjør at vi komponister står i kø. Hun ønsker alltid å forstå, å perfeksjonere og å jobbe dypere med klangforskningen, med strukturene, med helheten. I samarbeid med Ellen skjer ting som dette; komponisten presenterer en god idé – kanskje en ny teknikk. Ellen kaster seg over det, og neste gang vi treffes har hun utviklet spiren til et helt repertoar av nyanser, og rett og slett skapt et nytt mulighetsrom.

Ellen er helt unik, og vi komponister er henne evig takknemlig. Derfor kårer vi deg herved til Årets Utøver 2016”.

Bilde: Ellen Ugelvik får overrakt pris og blomster av Synne Skouen. Foto: NKF.

Kilder: NKF, Magasinet Klassisk Musikkmagasin