Elsker Nesodden og planteliv

Av Trond Folckersahm

Kjærlighet til Nesodden og alt som spirer og gror er bakgrunnen til at Linda Bye i februar starter opp blomsterbutikk og hagesenter i Skogheimbygget på Fagerstrand.

Med bakgrunn fra kjededrift, blant annet i Plantasjen, drar Linda Bye med friskt pågangsmot i gang en ny butikk på Fagerstrand med det som spirer og gror som hovedtema. Med seg på reisen har hun med seg Maria Ask, som er gartner fra Vea, mens Anine Wold blir fagansvarlig blomsterdekoratør.

Linda og Maria trådte sine barnesko på Hellvik, og Linda har nesoddinger på anetavlen flere generasjoner bakover. I dag bor hun på eiendommen Sprolunden, som er en av de eldste eiendommene i området, og som også har gitt det velklingende navnet Sprolunden Blomster AS til det nye foretaket.

– I første omgang flytter vi inn i de lokalene der Skogheim blomster holder hus i dag, men når Sommerbutikken flytter ut på vårparten overtar vi garasjen og uteområdene der de har lager og utstilling. Da kommer vi til å fylle opp både garasjen og hagen med blomster, planter, busker og trær. Vi skal drive et velassortert hagesenter med et spennende og sammensatt sortiment, men også være et sted der du kan kjøpe en bukett til svigermors fødselsdag eller 40-årsjubilanten. Ved siden av skal vi også drive framleie av lokalene i Skogheim-bygget, og vil gjerne ha tilbakemelding om noen er på jakt etter lokaler, informerer Linda.

Når du besøker Sprolunden Blomster må du ikke bli overrasket om du blir spurt hvor på Nesodden du bor. Linda har nemlig de siste månedene lest seg opp på halvøyas geologi og særegenheter.

– Dette har sammenheng med hvor de forskjellige vekstene trives best. Noen steder er det utfordringer med nærhet til sjøen. I andre områder er det andre faktorer som spiller inn. Derfor vil vi hjelpe kundene etter beste evne med å sørge for at de får planter som får best mulig vekstvilkår og lever lengst mulig, understreker Linda.

Det er ikke penger som er drivkraften for nyetableringen, men rett og slett gleden over å se det som spirer og gror, og å gi det best mulig grobunn. Kunnskap hun har tilegnet seg i BLOK, Blomsterdekoratørenes opplæringskontor.

– I BLOK hadde jeg for øvrig Inger Johanne Arnkværn, som drev blomsterbutikk på Tangen på 80-tallet som lærer. Hun uttrykte stor glede da jeg fortalte at jeg skulle starte opp på Fagerstrand, forteller hun.

På selve åpningsdagen 6. februar kl. 10.00 blir det garantert liv og røre i området. En hestekjerre som opprinnelig er fra en av gårdene på Nesodden, og med en historie som strekker seg tilbake til 1890-årene, vil være på plass. Det blir tilbud på roser, utdeling av brente mandler og kaker og mye annen moro.

– Vi åpner på en tirsdag, siden jeg av erfaring vet at alt går galt på en mandag, så da er det unnagjort på tirsdag. Vi håper selvsagt at folk stiller opp og ser på hva vi har å tilby, og benytter seg av de gode tjenestene og tilbudene til Sprolunden Blomster, lokker Linda Bye.

Bilde: Linda Bye ser fram til å komme i gang med blomster og planter i ny forretning på Fagerstrand. Den finske lapphunden Charlie har heller ikke noe imot ideen. Foto: Trond Folckersahm