En anleggsgartner er løsningen

Av Trond Folckersahm

Ønsker du en lettstelt, brukervennlig og praktisk hage, har en anleggsgartner den kompetansen som får deg i mål på en optimal måte. Planleggingen bør du starte nå.

– Pågangen av mennesker som trenger hjelp til å gjøre noe med hagen har økt kraftig. Huseiere ønsker en hage som både er lettstelt og som er tilpasset familiens behov enten de vil ha vann i hagen, ha den mest til pynt eller en aktivitetshage, forteller anleggsgartnermester Torgeir Koteng i Hagespesialisten AS.

Tidsklemma er etter hvert et velkjent begrep for de fleste. Mange familier er dobbeltarbeidende med krevende jobber. Andre har opptil 200 reisedager i løpet av et år. Fritiden er derfor av enorm betydning, og tiden som er disponibel til hagearbeid er begrenset. Derfor kan en prat med en anleggsgartner være løsningen for å få en praktisk og lettstelt hage

Om hagen allerede er etablert eller den skal anlegges fra grunnen av, er første trinn en helhetsvurdering. Da blir det tatt stilling til hvilke virkemidler som må til for å gjøre hagen mest mulig lettstelt. Men også hva som er den mest hensiktsmessige plasseringen av søppelkasser, sykkelstativer, lekeapparater og lignende. Det blir også laget en plan over hvor bed, murer, trapper og gangstier skal legges.

– Dette er selvsagt et arbeid vi gjør i samarbeid med huseier. Vi får alltid visse rammer å arbeide ut i fra. Både økonomiske og på hvilke elementer hagen skal inneholde, sier Koteng.

Noe anleggsgartneren kan bidra med er å velge riktig beplantning. Tradisjonelt sett er valget av busker, trær og planter ganske tilfeldig for de fleste. Men et mer gjennomtenkt valg bidrar i stor grad til å lette hagearbeidet.

Og apropos stell – anleggsgartneren kan selvsagt bidra med sin kunnskap når det skal monteres et automatisk vanningsanlegg. Noe flere og flere velger å investere i. Det samme gjelder montering av robotgressklippere.

Kostnadene ved å benytte en anleggsgartner vil selvsagt avhenge av hvor mye man skal ha gjort. Det er stor forskjell på å bygge et blomsterbed og anlegge en hel hage. Men god planlegging bidrar på en effektiv måte til å holde kostnadene nede.

Skal man først tilkalle en anleggsgartner, så er en anleggsgartner med fagbrev eller en mesterbedrift å foretrekke. Det borger for kvalitet, påpeker Koteng.

BILDE: En velstelt og brukervennlig hage fylt med grønne vekster og fargesprakende planter og blomster gir både glede og livskvalitet, mener Sonja Koteng. Foto: Hagespesialisten AS.