En annerledes allehelgenskonsert

Med utgangspunkt i et langt samarbeid og flere plateutgivelser har Anne Lande og Per Husby arbeidet fram konsertprogrammet Stille Sanger & Varme Vers i forbindelse med allehelgensmarkeringen.

Anne Lande og Per Husby har i flere år reist rundt i store deler av landet med denne lavmælte høstkonserten – når verden er mørk her i landet. Tekstene handler om avskjeder, savn og overganger til nye dager. Ensemblet har de senere år blitt utvidet med Ole Jørn Myklebust som nå er med på de fleste allehelgenskonsertene.

Programmet inneholder vakre, stille sanger – alle med norsk tekst – som gir ro og rom til refleksjon, slik at man kan få mulighet til å hente fram igjen bilder knyttet til gode eller vanskelige minner, samtidig som man også åpner opp for å se videre fremover. Sangene er hentet fra store norske diktere, og en del av musikken og tekstene er også nyskrevet for anledningen. I tillegg flettes håndplukkede dikt inn i den musikalske rammen. Konserten handler om hvordan det er å være menneske i disse krevende situasjonene og inkluderer alle mennesker uavhengig av kulturell forankring.

Gjenoppdage skikker
Allehelgensmarkeringen er nok for mange en ny skikk som nå er på full fart inn i Norge – en tid mange tenner lys til minne om de man har mistet. Kanskje vi gjenoppdager og tar til oss slike skikker fordi det moderne mennesket har kvittet seg med for mange av de gamle rituelle handlingene. Men vi mennesker kan ha behov for å delta i symbolske markeringer som hjelp eller trøst til å komme gjennom de store omveltningene i livet. Det er kanskje derfor vi er mottagelig for slike nye, enkle, rene ritualer som passer sammen med de holdninger til liv og død som mange i dag føler seg hjemme i.

Stille Sanger & Varme Vers byr blant annet på tekster av Alf Prøysen, Hans Børli, Rolf Jacobsen, Kjell Aukrust, Kolbein Falkeid, Kaisa Aglen, Naja Marie Aidt og Anne Lande. Musikken er skrevet av Per Husby, og Ole Jørn Myklebust med flere.

Ensemblet

Anne Lande – vokal
I tillegg til å være sanger og tekstforfatter har Anne Lande også lang erfaring som psykoterapeut. Gjennom sitt arbeid har hun møtt mange mennesker som har gått gjennom vanskelige perioder i livet. Dette er noe av bakgrunnen for at hun er opptatt av å finne arenaer der slike krevende overganger kan få plass, uttrykk, fellesskap, anerkjennelse og verdighet. Anne Lande fikk i 2017 årets tekstpris fra tekstforfatternes egen organisasjon NOPA.

Per Husby – piano
Per Husby er en kjent og anerkjent komponist, arrangør, jazzpianist, akkompagnatør og kulturpersonlighet med lang fartstid og stort spekter. I dette samarbeidet har han rendyrket det nære samspillet mellom tekst og musikk der ordet står i sentrum. Slik får ikke bare teksten plass i musikken, men også musikken plass i teksten.

Ole Jørn Myklebust – trompet/vokal
Ole Jørn Myklebust er en sjenerøs, lun og lyrisk musiker, arrangør og komponist med stor spennvidde. Mange vil kanskje kjenne til ham fra hans samarbeid med Mari Boine, Jonas Fjeld, Unni Wilhemsen og Jørn Øien. Hør hans vakre soloalbum «Jorba» og «Gløymde fotefar – Viser frå Eidsdal».