Et langt liv i kunstens tjeneste

Av Trond Folckersahm

Det blir feiring av 50 år som billedkunstner og 70 år som menneske når nesoddkunstneren Wenche Øyen åpner en stor og omfattende jubileumsutstilling i Holmsbustuene kommende lørdag.

– Dette er første gang jeg har en utstilling som vil vise alle teknikkene jeg har arbeidet med gjennom hele karrieren. Men det er ikke gamle arbeider jeg stiller ut på Holmsbu. Alle har blitt til i løpet av de siste par-tre årene, forteller Øyen.

Mer enn 50 arbeider i en lang rekke forskjellige formater vil pryde veggene i de tre stuene på Holmsbu. Det blir landskap både i olje og akvarell, kull og litografi, tegninger og pasteller.

– Det er et veldig spennende sted å stille ut. De tre stuene gir mange muligheter. I den første stuen stiller jeg ut store akvareller. Stuen i midten er møblert som en stue.. Derfor har jeg valgt å henge opp portretter i små formater, blant annet av barn. Mens den siste stuen er forbeholdt olje og litografi, forteller kunstneren.

Øyen gleder seg stort til å åpne utstillingen lørdag, og kan ikke få fullrost galleristen i Holmsbustuene, Tiril Bjørkvoll.

– Hun er en drivende god gallerist, og galleriet har et godt renommé. Egentlig hadde jeg tenkt å ta et friår uten utstillinger, men da jeg fikk tilbud om å ha utstilling hengende der fra starten av desember og til utgangen av januar, kunne jeg rett og slett ikke si nei. Holmsbu har jo etter hvert fått et godt rykte som et knutepunkt for kunst, og for nesoddinger er det jo bare å ta en svipptur gjennom Oslofjordtunellen for å komme dit, påpeker Øyen.

Gjennom sine 50 år som kunstner har Wenche Øyen vært innom en lang rekke forskjellige uttrykksformer. Etter SHKS, der hun var elev fra 1963-67, og senere Statens kunstakademi fra 1967-71, bare avbrutt av et halvt års studier i Haag, debuterte Øyen med sin første separatutstilling i UKS i 1972. Hun arbeidet da i første rekke med malerier i akvarell og olje. I 1975 ble hun invitert av Inger Hagerup til å illustrere barnebladet Maurtua. Dette førte til en lang rekke illustrasjonsarbeider. En innsats hun har mottatt flere priser for.

– Det var en morsom og lærerik tid, men jeg hadde stadig dragning mot å arbeide mer med malerier, og til slutt måtte jeg sette en strek for illustrasjonsarbeidene. Ideene til malerier sto i kø, men det tok tid før jeg kunne se på meg selv som en selvstendig billedkunstner igjen. Det er jo så lett å bli satt i bås, mener hun.

Nå kan kunstneren se tilbake på en 50 år lang fartstid som kunstner. En mangslungen karriere som har bydd på muligheter og utfordringer. Hun har i løpet av disse årene mottatt flere priser og utmerkelser, hatt en lang rekke utstillinger, og har blitt innkjøpt både av private og offentlige institusjoner. Men nå er hun altså klar for en to måneders salgsutstilling i Holmsbustuene med åpning 3. desember.

Utstillingen er åpen fredag, lørdag og søndag fra 12-17, men holder stengt i uke 51 og 52 på grunn av jul.

Bilde: Wenche Øyen er til tross for at hun har en lang karriere bak seg stadig like aktiv i atelieret på Fjordvangen, holder et høyt arbeidstempo og er særdeles produktiv. Foto: Trond Folckersahm