Festival for leseglade nesoddinger

Av Trond Folckersahm

Lørdag 22. oktober starter Litteraturfestivalen i Akershus 2016. Det blir selvsagt markert i Nesodden bibliotek, der forfatteren Gøhril Gabrielsen bokbades.

– Vi har invitert forfatteren Gøhril Gabrielsen til et bokbad som en del av den offisielle åpningen av Litteraturfestivalen her på Nesodden. Bademester vil være Julie Berge Larsen, som er ansatt her ved biblioteket, forteller biblioteksjef Mette Rysjedal.

Gøhril Gabrielsen er bosatt på Nesodden, og har høstet svært gode kritikker for sine bøker. De karakteriseres som sterke, intense og sanselige. Hun debuterte med romanen «Unevnelige hendelser» i 2006. To år senere kom «Svimlende muligheter, ingen frykt», deretter «Skadedyr» i 2011. Hennes hittil siste utgivelse er «Din, alltid» fra 2015, som vil være boken det settes søkelys på under bokbadet i Nesodden bibliotek.

Forfatterskapet har høstet stor anerkjennelse, og hun ble tildelt Aschehougs debutantstipend i 2006, Tanums kvinnestipend i 2010, og nå i august 2016 ble hun tildelt Amalie Skram-prisen for sitt forfatterskap. Boken «Svimlende muligheter, ingen frykt», ble også utgitt på engelsk i 2015.

– Gabrielsens forfatterskap kjennetegnes av høy kvalitet, og hun er populær her på Nesodden bibliotek. For øyeblikket er alle bøkene hennes utlånt, forteller biblioteksjefen.

Åpningsseremonien av Litteraturfestivalen i Akershus, som har Vestby bibliotek som hovedarrangør, skjer ved at det leses opp en felles tekst av Trude Teige i alle bibliotekene i Akershus før bokbadet starter.

– Vi har også to andre arrangementer i løpet av den uken festivalen pågår. Men de er lukket og tilrettelagt for skoleklasser. Der vil elevene få en presentasjon av forfatterskapet til Camilla Kuhn og Ingeborg Arvola, forteller Rysjedal.

For Nesodden bibliotek er det en selvfølge å delta i et arrangement som Litteraturfestivalen for å vekke interesse for litteratur og bøker generelt.

– Det å delta i et fellesarrangement som dette ser vi på som positivt. Lokalt er vi med som en av arrangørene av Kulturisten, og vi har også en lang rekke andre arrangementer i egen regi. Men en festival som dette, som foregår på fylkesplan, er absolutt med på å skape blest om de lokale bibliotekene, mener Rysjedal.

Ellers kan Nesodden bibliotek skilte med svært gode besøkstall. I 2015 var 185.000 besøkende innom. Det er det høyeste besøkstallet for biblioteker i Akershus.

– Vi synes selvsagt det er kjempebra. Noe av årsaken er selvsagt at vi har lange åpningstider, at det er mulig å besøke oss også i de tidene vi ikke er betjent. Det holder bare å ha med seg lånekort. Dessuten ser vi at biblioteket benyttes i en lang rekke andre sammenhenger. Både som arbeids- og møteplass for mange, forteller biblioteksjefen.

Bilde: I 2006 ble debuterte Gøhril Gabrielsen med boka «Unevnelige hendelser», og ble selvsagt intervjuet av Nesoddguidens representant. Nå skal hun bokbades i anledning Litteraturfestivalen i Akershus. Foto: Trond Folckersahm

Nesodden bibliotek, lørdag 22. oktober kl. 12.00