Forventer prisboom i boligmarkedet

Når juleribba er fordøyd, og juletreet høstet for glitter og stas, kan tiden være inne for å legge ut boligen for salg dersom du har planer om det. Ekspertene venter en boom i boligmarkedet på begynnelsen av 2016.

Nye tall fra Boligprodusentenes Forening viser at salget av nye boliger ved utgangen av november ligger 18 prosent over 2014, mens igangsettingen viser en vekst på 21 prosent sammenlignet med fjoråret.

Det er leilighetsmarkedet som fremdeles dominerer veksten i salget og utgjør andelsmessig over halvparten av solgte boliger hittil i år. De fleste fylkene i landet har en vekst i salget mot fjoråret. Sterkest vekst har Akershus med en økning i salget på 56 prosent. Dette vil selvsagt også komme boligselgere på Nesodden til gode. Et beskjedent utbud av boliger vil trolig bidra til at prisene når nye høyder på halvøya.

Tradisjonelt sett viser boligprisene en nedgang på slutten av året, men for november 2015 er situasjonen annerledes. Tall fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,4 prosent i november. Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 1,1 prosent.
November 2015 ble dermed den sterkeste november-måneden på ti år, og prisene er nå 6,0 prosent høyere enn i november 2014. Denne utviklingen peker i retning av at vi kan få oppleve en pristopp på boliger når vi kommer inn i 2016.

Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier at han frykter et kraftig prishopp i januar.

– Tallene var definitivt sterkere enn ventet, og dermed var de som fryktet. Dette bare øker sjansene for at pris- og gjeldsspiralen fortsetter i 2016, og vi tror det blir en ny boom i boligmarkedet over nyttår. Særlig gjelder det i pressområdene på Østlandet, og spesielt i Oslo, sier Geving til Hegnar.no.

Geving peker på at man normalt har en liten prisnedgang i november og desember, og at oppgangen sist måned skaper usikkerhet.

Han ønsker ikke å komme med noen prognose for januar, men er tydelig på at prisene kan komme til å stige kraftig. Det gjelder spesielt dersom det kommer et nytt rentekutt fra Norges Bank denne måneden.

– Prisoppgangen er rentedrevet. Særlig i Oslo vil moderat ledighet, lav rente og dermed billige boliglån presse prisene oppover. Ingenting ser ut til å trumfe renten, avslutter Geving