Hard Rock Cafe entusiasten Johnny

Av Trond Folckersahm

Siden 2005 har Johnny Jonassen fra Nesoddtangen besøkt 120 av de 183 Hard Rock Cafe-ene som eksisterer i skrivende stund. Målsetningen er å ta en tur innom alle.

– Hjertelig velkommen hit, smiler Johnny da Nesoddguiden kommer på besøk en lørdags ettermiddag. Naturlig nok er han ikledd en T-skjorte med påskriften Hard Rock Cafe New York, og viser stolt veien ned i underetasjen til eneboligen.

Der åpenbarer det seg et utrolig syn. Hele rommet er fylt med Hard Rock-klenodier. Hundrevis av T-skjorter, vaser, skilt, plakater, flasker, bøker og ikke minst en usannsynlig samling pins, over 3.000 i tallet, og alle med Hard Rock-motiv.

– Jeg passer jo på å enten spise eller kjøpe en suvenir på de stedene jeg besøker for å få registrert besøket på VIP-kontoen min hos Hard Rock Cafe, forteller han.

De fleste verdensdeler
Så langt har Johnny fått med seg 120 cafeer pluss fem-seks hoteller som inngår i den verdensomspennende kjeden i tillegg til noen casinoer. Men har på ingen måte tenkt å gi seg med det.

– Det kommer stadig noen nye cafeer, og andre forsvinner. Totalt har det vært 258 cafeer i drift siden oppstarten i 1971. I dag er det 183, men det er flere nye under planlegging, forteller Hard Rock-entusiasten.

Det siste besøket hans gikk til St. Petersburg i oktober, og på nyåret står Buenos Aires i Argentina og Montevideo i Uruguay for tur.

– Når jeg først er i Buenos Aires er det bare tre og en halv time med båt til Montevideo. Jeg kan jo ikke la den sjansen gå fra meg, gliser Johnny.

Men ønskelisten stopper ikke der. To avdelinger i Tokyo i Japan, en Hard Rock Cafe i Manilla på Filippinene og en tur til Australia for å få med seg de siste nyåpningene der, står også på programmet.

– Jeg har besøkt de fleste i Europa, og i USA mangler jeg bare én, Anchorage i Alaska. Sør-Amerika står for tur på nyåret, og jeg har vært både i Asia og Oseania. Den eneste verdensdelen jeg ikke har vært i eller har planer for foreløpig er Afrika, forteller han.

Ved en tilfeldighet
Det var egentlig en tilfeldighet at Hard Rock-interessen oppsto. Anledningen var en ferietur til Gran Canaria.

– Datteren vår Julie var seks-sju år den gangen. Hun fikk øye på en stor, lysende gitar som sto langs veien da vi var ute og kjørte, og lurte på om vi ikke kunne stoppe der for å spise. Det var da det hele begynte, forteller Johnny.

Litt senere samme året besøkte datteren Julie og ektefellen Vera Wærnes Hard Rock Cafe i København. Der kjøpte de et medlemskort i Hard Rock Cafe til Johnny. Det var da det virkelig tok av for fullt.

Det hører for øvrig med til historien at både kone og datter har fått med seg noen cafebesøk opp gjennom årene. Julie har så langt besøkt 100 cafeer, mens Vera foreløpig har vært innom 97 utgaver av Hard Rock Cafe.

De fleste av besøkene har enten blitt gjort i løpet av ferier, som selvsagt blir lagt til steder der det er en Hard Rock-filial, eller de gangene Johnny reiser utenlands i jobbsammenheng. Noe som skjer stort sett hver uke.

– Men når vi først er på tur forsøker vi å få med oss så mange som mulig i det området vi besøker. Da vi besøkte Hard Rock Cafe i Atlanta for noen år tilbake, hadde jeg en prat med en som arbeidet i baren mens resten av familien min var ute for å prøve å få et glimt av Barack Obama som også var på besøk i byen. Jeg fortalte han at jeg hadde til hensikt å besøke 12 cafeer på tre uker. Klarte det, sa han, skulle jeg få Hard Rock Cafes Treasures Book. Den forteller hele kjedens historie i detalj, kommer i begrenset nummerert utgave og er forbeholdt spesielle kunder. Da jeg kom tilbake etter tre uker hadde jeg besøkt 13 cafeer på strekningen fra Atlanta, helt sør til New Orleans og opp til Chicago og deretter tilbake til Atlanta. Dermed var boken min, smiler Johnny, som har klenodiet hengende på en sentral plass i kjellerrommet.

En annen gang spiste han lunsj på Hard Rock Cafe i Montreal Canada, middag i avdelingen i Niagara Falls i USA, og til slutt dessert i Pittsburg, alt på én dag.

Flotte opplevelser

Med så mange besøk i kofferten, har Johnny fått god kjennskap til kjeden. Han vet alltid hva han skal spise. Menyene er stort sett like verden over, med noen innslag av lokale spesialiteter.

– Jeg har jo også glede av VIP- kortet. Som i London, der det kan være opp til to timers ventetid for å få et bord. Viser jeg kortet mitt, slipper jeg inn i løpet av ti minutter.
Det er jo heller ikke til å unngå at det er litt forskjell på standarden de ulike stedene.

– Lisboa er den cafeen jeg liker best. Det er en gammel kino med kuppel der man kan sitte og spise oppunder kuppelen. Firenze og Sevilla er også fine cafeer, mens Miami er den dårligste jeg har besøkt. Den var nedslitt, men har blitt pusset opp i ettertid, forteller han.

Besøk nummer 100 hadde Johnny i Lyon i Frankrike. Da ble han selvsagt beæret med ekstra oppvartning og en spesiell T-skjorte.

– Ellers er det jo en flott opplevelse når du besøker en cafe og hele betjeningen kommer ut og synger og danser til YMCA, musikken styres jo fra USA. I det hele tatt har det vært mange flotte opplevelser, og jeg har fått sett mye av verden. På den måten har jeg fått mye igjen for investeringen, mener Johnny Jonassen.

Bilde: Johnny Jonassen har selvsagt skaffet seg en egen T-skjorte med Hard Rock Kaffe på brystet. Den kommer fram når han har kaffegjester på besøk. Foto: Trond Folckersahm