Hellviktangens fristende fredager

Av Trond Folckersahm

Har du lyst til å nyte gourmetmat kombinert med utsøkte viner, hygge deg, ha det gøy og samtidig lære litt om mat og kultur, er fredagskveldene og Hellviktangen Kunstkafé stedet.

– Disse kveldene skal vi leke litt med selskapsmenyene våre. Vi skal også utvide dem fra tre-fire og til fem retter, og lage «happenings» med forskjellig innhold. Dette vil skje på Hellviktangen på fredagskveldene. Den første er nå på fredag 26. januar, og vi vil holde på utover i februar og mars, forteller restauratør Bente Westergaard.

Førstkommende fredag er det italiensk aften med kalv som står på programmet, og påfølgende fredag har indrefileten sin dag.

– Hver av kveldene vil de utvalgte råvarene spille hovedrollen i en forestilling der vi forteller om maten, landet de kommer fra og kulturen rundt. Gjestene skal også delta utover det å nyte god mat. Rettene skal evalueres, og de som vil kan gi oss tilbakemeldinger. På den måten blir det mer enn en gourmetaften. Det blir også et kurs i matkultur, sier restauratøren.

To av fredagskveldene blir litt annerledes enn de andre. 16. februar har kvelden fått tittelen «Sanselig Valentine», mens 23. februar har fått betegnelsen «En helvetes aften».

– Disse dagene vil vi ikke servere femretters menyer, men spisse menyene slik at de står i stil med kveldens tema. Så på valentineskvelden vil maten krydres med spennende smaker og gjøres mest mulig sanselig. Da får vi også besøk av sexologen, yogalæreren og skribenten Marina Manuela de Paoli, som vil gi interessante innspill, forteller Westergaard.

Dette blir definitivt en leken kveld i nytelsens og erotikkens tegn – krydret med små overraskelser. Gjestene får besøk av en Shibari-mester, en sensuell musiker og en erotisk vinsommelier. Menyen hemmelig, men det loves en sanselig fusionopplevelse med vegetariske smaksbomber.

På «En helvetes aften» kommer skuespilleren Tormod Fuglestad på besøk med sin forestilling som tar publikum med til de dype avgrunner i menneskelig tilværelse, i en verden skapt av og syndige mennesker. Men i avgrunnen og på de mørkeste steder i livet finner vi håp, anstendighet og handlinger som overskrider det gode. Og i livet, når man bryter alle normer og regler, finner man noe ekte, noe levende, kanskje det som gjør oss til mennesker.

– Her vil maten være akkompagnert av en smådjevelsk saus og søte fristelser, lover restauratøren.

Prisen på menyene er lagt på et anstendig nivå, og de kveldene det ikke er femretters meny, er forestillingen inkludert i prisen.

– Dette er et veldig godt tilbud, men vi er avhengige av å vite hvor mange som kommer hver kveld. Derfor må de som vil delta gå inn på siden vår og bestille billetter, informerer Westergaard.

26. januar, Italiensk aften med kalv; 2. februar, Indrefilet; 16. februar, «Sanselig Valentine»; 23. februar, «En helvetes aften»; 2. mars, Skrei; 9. mars, Hjort; 16. mars, And; 30. mars, langfredag, Lam.