Hjelper deg gjerne med trefelling

Av Trond Folckersahm

Har du trær på eiendommen som er i ferd med å gjøre skade på bygningen, tar all sol fra uteplassen, er råtne og står i fare for å knekke ved neste vindkast eller er du lei av å rake løv? Da kan en prat med Langrind Eiendomsservice være noe for deg.

– Vi står til tjeneste for dem som har behov for hjelp til trefelling. Enten det er enkle eller mer kompliserte jobber, løser vi det, forteller de to nesoddgutta Robin og Kristoffer Langrind.

Flotte, ranke trestammer eller frodige trekroner kan selvsagt være en pryd for enhver hage. Men hva når treet inntar uante dimensjoner og vokser seg stort og uformelig. Store bjerkegrener vokser ut og blir en trussel for boligmassen. Enorme bartrær dekker for solen. Løvfallet på høsten sprer seg utover gressplen. Takrennene fylles med rusk og rask. Avløpet tettes. Vannet finner nye veier, kanskje inn i husets bygningskonstruksjon med sopp, råte og kostbare utbedringer som konsekvens.

Til syvende og sist ønsker du kanskje å bli kvitt hele treet. Men ledninger, gjerder og bygninger er plassert på en måte som gjør fellingsoppgaven nærmest umulig. Det blir rett og slett for risikabelt å gi seg i kast med fellingsoppgaven på egenhånd. Da er løsningen å ta kontakt med profesjonelle trefellere som har utstyret og ekspertisen som skal til for å fjerne trærne på en forsvarlig måte.

Og nettopp ekspertise er det ingen mangel på hos aktørene i Langrind Eiendomsservice.

– Vi har tatt alle de kurs som er nødvendig for å kunne drive på en forsvarlig måte. Jeg har spesialisert med på det fellingstekniske, mens Kristoffer har hentet inn kompetanse på trepleie, forteller Robin.

– Du kan si vi er oppdatert på alle områder. Har nødvendig kompetanse og den redskapen og det sikkerhetsutstyret som er påkrevet. Vi er også godt forsikret dersom det skulle skje noe i prosessen, skyter Kristoffer inn.
Når Langrind Eiendomsservice får en henvendelse vil de alltid ta en befaring av eiendommen for å sjekke forutsetningene før jobben iverksettes. Da kan de vurdere hvor treet skal legges, hvilke hinder som er i veien, og eventuelt om det er aktuelt med felling i seksjoner. Det er heller ikke alltid nødvendig å felle hele treet. Noen ganger nøyer det seg med topping eller med å fjerne noen greiner.

– I de tilfellene er løsningen å klatre opp i treet. Det samme gjelder hvis treet står slik til at det ikke kan felles i hel lengde, men må deles opp i seksjoner. Å klatre opp i et tre og samtidig håndtere en motorsag er ikke noe hvem som helst bør begi seg ut på, forteller Kristoffer.

Etter førstegangsbefaring gir Langrind et pristilbud. Deretter kommer trefelleren tilbake for å utføre jobben. Eiendommen sikres, og arbeidet kan starte. Noe som kan være en artig opplevelse. Trefellere er kunstnere i sitt fag, og har samme forhold til trær som ekorn. De entrer trestammene i høyt tempo og oppviser den reneste akrobatikken for å få trærne ned.

– Med vår klatreteknikk kan vi felle et tre hvor som helst, og er ikke avhengig av tungt maskineri. Men sikkerheten står i høysetet. Både kundens og ikke minst vår egen. Vi tar ikke unødige sjanser. Utstyret må også være i orden. Vi sjekker utstyret fortløpende. Er det den minste svakhet et eller annet sted, byttes delen ut med nytt. Dette er noe vi er veldig strenge på, forteller Robin.

Når jobben er utført, kan kunden selv velge om de vil ta opprydningsarbeidet selv eller om de vil få det bortkjørt.

– Vi kverner opp greiner og kvister dersom det er ønske om det. Vi kapper også opp stammen i passe lengder dersom eieren vil, eller vi kjører den bort. Men det er mange som gjerne vil beholde veden. Det blir en god del ut av en stamme, informerer Kristoffer.