Hold Nesoddens natur søppelfri

Av Trond Folckersahm

Vil du bidra til at hjemkommunen din framstår som en visuelt vakker kommune fri for søppel, og samtidig gjøre en innsats for natur og miljø i nærområdene, stiller du opp på lørdagens aksjon på Nesodden.

Det er det frivillige initiativet «Nesodden – søppelfri kommune», som inviterer til dugnad lørdag 29. september fra klokken 11-14 på åtte forskjellige steder på Nesodden.

– Ta på deg gode sko og velegnet tøy og still opp på Rema 1000, Berger Idrettspark, Kiwi Kirkekrysset, Kiwi Fagerstrand, Alværn skole, Annas Hybel eller Tangenten, så vil du få utdelt sekker og hansker, informerer initiativtaker til aksjonen Peter-André Rosenkrantz Rasmussen.

Initiativtakerne oppfordrer alle som ønsker en søppelfri kommune til å bidra i aksjonen, og håpet er at minst 200 stiller opp i lørdagens aksjon.

– Det er i denne omgang de små miljøverstingene vi skal ta hånd om. Krype ned på bakken og plukke med oss filtersneiper og plast. Søppel som blir ført videre via bekker og utløp og bidrar til å forurense havet. Vi vil også sette søkelys på de tingene som også forurenser visuelt som ølbokser og ispapir, sier Rasmussen.

I forkant av sommeren ble det også gjort et vedtak i kommunestyret etter en interpellasjon fra Liv Jessen i Nesodden Arbeiderparti, om at Nesodden skulle være en søppelfri kommune.

– Det er for tiden et stort engasjement for naturen, for klimaet og ikke minst mot all plasten i havet, i hval, fugl og i fisk. Mange frivillige, både organisasjoner og enkeltindivider på eget initiativ, strandrydder og har søppeldugnader som aldri før. Dermed dukker tanken frem om vi ikke like godt ha en visjon/ ambisjon om at Nesodden skal være helt søppelfri; det vil si ingen søppel i naturen, i bomiljøet, i skolemiljøet, langs veiene, i bekkene eller på strender og kystlinje. Ja, det er ambisiøst, og både holdninger til den enkeltes forhold til søppel, og strukturelle endringer kan og vil bli nødvendig, men dette er jo ikke umulig? Nesodden- søppelfri kommune vil være bra for naturen, for bomiljøet og rett og slett bidra til høyere livsverdi for oss som bor på halvøya, og ikke minst; veldig god samvittighet. Støtt denne tanken og siden med det for øyet at du selv må endre holdning til søppel på avveie. Det vil si, ikke kaste søppel og plukke andres søppel, oppfordrer Rasmussen.

For dem som stiller opp er det lagt opp til greie rutiner for å bli kvitt søppelet fra lørdagens aksjon. Det er bare å sette sekkene på nærmeste busstopp, så blir de plukket opp av Follo Ren påfølgende mandag. De bringer søppelet videre til Teigen avfallsplass, som tar imot sekkene gratis.

– Når aksjonen avsluttes på lørdag blir det også en samling på noen av de aktuelle stedene der vi vil servere noe å bite i og noe å drikke på, forteller Rasmussen, og legger til:

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, og de som ønsker å melde seg på til aksjonen, kan enten melde seg på via Hold Norge rent: https://holdnorgerent/aksjon/, eller siden www.facebook.com/soeppelfrikommune/ oppfordrer Rasmussen.

Bilde: Peter-André Rosenkrantz Rasmussen oppfordrer så mange som mulig til å stille opp i lørdagens søppelplukkeaksjon. Foto: Privat