Imponerende hageanlegg

Neste uke åpner Hagemessen 2016 på Norges Varemesse. Der kan du blant annet oppleve et imponerende hageanlegg på 1.500 kvadratmeter. Hagespesialisten as på Nesodden står bak.

– I løpet av 11 dager har vi brukt 4.500 timer på å få dette på plass. Det tilsvarer tre årsverk, og totalkostnaden på byggverket ville beløpe seg til fem millioner kroner dersom vi skulle oppføre en tilsvarende hageanlegg ute et sted. Dessuten er det absolutt det største anlegget oppført innendørs noen gang, forteller Torgeir Koteng, anleggsgartner og daglig leder i Hagespesialisten as med kontoradresse på Fjellstrand.

Han har tegnet og designet anlegget, stått for prosjekteringen og leder arbeidet med å få alt på plass.
Til hjelp har han en stor gruppe elever fra gartnerskolene rundt i landet og representanter for de 13 leverandørene som er representert i byggverket.

– Mye skal sys sammen i forbindelse med et anlegg som dette. Det har vært krevende, men det er særdeles tilfredsstillende å se hvordan prosessen har gått og anlegget har utviklet seg, sier Koteng. (Se filmsnutt i bunnen av artikkelen).

Et av de mest imponerende elementene i anlegget er en kube av granitt i kombinasjon med ild og vann som veier mer enn 90 tonn, og som er ekstremt spektakulær.

– Da vi drodlet rundt ideen var vi vel enige om at å få opp denne er helt utopisk. Men, det viser seg at alt er mulig dersom man vi, poengterer anleggsgartneren.

Prosjektet har også vært en læringsbase for elevene ved gartnerskolene.

– Vi har med oss mange elever her. Vår oppgave som ledere er å holde dem sysselsatt og sørge for å gi dem innføring både i baisarbeid og i elementer de ikke har vært borte i tidligere. Dette er noe de tydeligvis setter pris på. De banker på her tidlig på morgenkvisten, ivrige etter å komme i gang. De deltar i hele prosessen. Vi spiser sammen, diskuterer og har et godt miljø som helt sikkert vil gi en lang rekke synergieffekter på sikt. Dette vil bidra til at vi får en dedikert gruppe anleggsgartnere som vil sørge for utvikling og nytenkning i bransjen, mener Koteng.

Hagemessen i Norges Varemesse på Lillestrøm er åpen fra 15.-17. april

Bilde: Byggverket i startfasen Foto: Torgeir Koteng