Jazzklubben presenterer Tokso

Trond Folckersahm

Når Tokso ankommer Hellviktangen torsdag kveld er det med den rykende ferske utgivelsen ”Fyrsta morginn”.

Det norrøne visjonsdiktet Voluspå er skrevet i et korthogd og rått språk. Folkemusikeren Anne Hytta og den internasjonale folk-strykekvartetten Tokso har laget musikk til diktet, og resultatet er plateutgivelsen ”Fyrsta morginn”.

Tokso er en strykekvartett utenom det vanlige, med et unikt lydbilde. Kelly Thoma fra Kreta i Hellas, Anne Hytta, franske Eléonore Billy og Sigrun Eng spiller folkeinstrumentene hardingfele, nyckelharpe og kretisk lyra, og danner et lekent og nyskapende klangbilde som kompletteres med cello. Tokso er gresk kraft og temperament, nordisk melankoli og fransk eleganse – hele 53 strenger settes i sving når Tokso setter buen til strengene!

Kelly Thoma og Anne Hytta er tradisjonsutøvere med kretisk og norsk folkemusikk som musikalske morsmål. Begge har også jobbet med en rekke folkemusikere fra andre land. Eléonore er opprinnelig fiolinist, men begynte tidlig å interessere seg for folkemusikk, og har tilegnet seg svensk tradisjonsmusikk på nyckelharpa med et fransk skråblikk. Sigrun Eng er klassisk cellist med uvanlig sjangerfleksibilitet. For anledningen er Tokso forsterket med den forrykende norsk/kurdisk/iranske perkusjonisten Kaveh Mahmudiyan.

Konserten begynner klokka 20:15 og dørene åpner kl.19:30. Velkommen!