JUFs tradisjonsrike julebasar

Av Trond Folckersahm

Tiden går, men det er definitivt noe som består. Blant annet Jaer Ungdomsforenings (JUF) tradisjonsrike julebasar, som samlet mer enn 100 førjulsstemte nesoddinger.

Det er som å skru tiden noen tiår tilbake når Nesoddguiden tar en tur innom Eklund, Jaer krets’ populære samlingspunkt, lørdag formiddag. Alt er som det pleier. Duften av nystekte vafler pirrer appetitten. Tombolaen er på plass. Bordet med lotterigevinster der den tradisjonelle fruktkurven troner i midten. Den er som vanlig lotteriets førstepremie. I år er den ekstra velfylt, donert av firmaet Augusta Arnesen. Men innholdet er kanskje noe mer assortert enn det var for noen decennier tilbake. Nye frukter har gjort sin inntreden også i Jaer krets.

– Vi holder på tradisjonene. Basaren er et fast innslag her i Jaer krets, og mye er akkurat som det har vært i alle år. Jeg husker selv hvor stort det var å være med på denne basaren som barn. Virkelig en av de store begivenheten i adventstiden. Men underholdningsinnslagene har nok forandret seg opp gjennom årene, og i år har vi mye spennende på plakaten. Jeg må også berømme alle som har bidratt med lotteripremier. Både privatpersoner og næringsliv har gitt med rund hånd. I forkant var vi jo litt bekymret for om vi skulle få inn noen bidrag, men etter hvert har det bare strømmet på. Mer enn noen gang tidligere, forteller leder av JUF, Anja Krange Akre.

Kjensli-slekta
Hvor lenge basaren har eksistert er det vel ingen som husker lenger. Men vi snakker om en tradisjon som strekker seg langt mer enn et halvt århundre tilbake. Eklund har eksistert i over 125 år, og JUF er trolig landets eldste ungdomsforening som stadig er aktiv. Og Jaer- beboerne setter stor pris på å ha dette flotte forsamlingslokalet i nærområdene. Det får vi et levende bevis på når vi tar en tur innom bordet øverst i hjørnet på lokalet. Der sitter en gjeng, alle i familie, samlet, og på bordet står et skilt: Reservert Kjensli.

– Ja, her møtes vi hvert eneste år. Det er en fast tradisjon for oss i Kjensli-slekta. Her har vi møttes hvert år i bortimot 20 år. Vi har en sterk tilknytning til Jaer krets, og dette arrangementet klarer vi oss ikke uten. Vi koser oss glugg i hjel. Kjøper lodd, drikker kaffe og skravler om stort og smått, forteller Grethe Kjensli, familiens talskvinne.

Variert underholdning
Etter hvert som folk samlet seg rundt bordene og hygget seg med kaffe, godsaker og prat om løst og fast, startet underholdningen. Først ute var dansegruppen Pivot, som var på besøk fra Fjellstrand. De bød på en oppvisning med både jazzdans og hip hop.

– Vi har utgangspunkt i Pinsekirken på Fjellstrand. Der er vi en gruppe som arrangere danseundervisning og tilbyr timer og klasser. Nå starter vi snart en ny sesong, så er det noen som er interessert, er det bare å melde seg på, forteller danseleder, Jamina Finanger.

Det vokale innslaget var det to elever fra Alværn ungdomsskole som sto for, Sarah Michelle Villadsen og Kaya Ramstad Nygård.

– Vi skal synge både «La det snø» og også noen sanger vi har laget selv, forteller de to sangfuglene.

Men underholdningen stoppet ikke der. Selvsagt kom nissen på besøk med poser til barna, og Jaer skoles musikkorps stilte som vanlig og holdt en feiende flott konsert før det velykkede arrangementet ble avsluttet med trekning av lotterigevinstene til glede for glade og fornøyde vinnere.

Bilde: Kjensli-slekta, her representert ved noen av dem, har fast bord på JUFs julebasar hvert eneste år. En virkelig langvarig familietradisjon. Foto: Trond Folckersahm

Følger du linken under, kan du se flere bilder fra arrangementet:

https://www.facebook.com/nesoddguiden.no/photos/pcb.2268340316765983/2268339470099401/?type=3&theater