Kapital og moral på Hellviktangen

Kapital og moral i tekst og toner på Hellviktangen

Konserttittelen «Kapital & Moral» kan høres ut som et forsinket 1. mai-arrangement, men når POING – Rolf-Erik Nystrøm, saksofoner; Frode Haltli, akkordeon; Håkon Thelin, kontrabass – og komponist/multi-instrumentalist/sanger Maja Solveig Kjelstrup Ratkje tar tak i musikkarven fra den internasjonale politiske venstresiden, snakker vi helårsmusikk.

På 2016-albumet med samme navn, «Kapital & Moral», nytolker de så vel John Lennons «Working Class Hero» som Alf Prøysens «Slipsteinsvalsen», og videre Tom Waits’ «Underground» og Bertolt Brecht/Kurt Weills «Alabama Song», «Nannas Lied» og «Die Ballade vom angenehmen Leben». Bli ikke forbauset om noen av disse sangene blir å høre på Hellviktangen, kanskje supplert med Rudolf Nilsen/Lillebjørn Nilsens «Løfte» eller Åge Aleksandersens «Fremmed fugl».

POING, som teller tre av de kvasseste instrumentalistene i norsk samtids- og improvisasjonsmusikk, har holdt på siden 1999 og har utgitt tre album i eget navn. Trioen deltar også på flere andre plater, har turnert over store deler av verden og har spilt flere konserter og uroppførelser av nye verk enn det er råd å holde nøyaktig telling på. Alle de tre medlemmene har solide solokarrierer som komponister og utøvere, og er like hjemme i notert som improvisert musikk. Det samme kan i høyeste grad sies om Maja S. K. Ratke, som i sin tid ble kjent som medlem av kvartetten Spunk og i dag er en av Norges internasjonalt mest meriterte samtidskomponister og samtidsmusikkutøvere.

Samarbeidet mellom Ratkje og POING startet i 1999, da hun komponerte trioens første verk. I 2001 ble det utvidet til et scenesamarbeid der de fire tolket sanger av Brecht/Weill, og har seinere bl.a. manifestert seg på plata «Wach auf!» (2011) med versjoner av musikk fra arbeiderbevegelsen og sosialismens historie. Årvisse natt til 1. mai-konserter på diverse folkelige spillesteder i Oslo inngår også i dette originale og aldri improvisasjonsløse samarbeidet som nå treffer Nesodden og Hellviktangen førstkommende torsdag.

26. SEPTEMBER. Dørene åpnes 19:30, betalt sesongkort gir adgang, og det samme gjør enkeltbillett (290), kjøpt i døra eller på nettet (ticketco.events)