Klenodier på løpende bånd

Av Trond Folckersahm

Det er vår, og like sikkert som at de første blomstene stikker hodet opp av jordsmonnet, stiller Nordre Nesodden skolekorps opp med sitt store og tradisjonsrike loppemarked på Nesoddtangen skole velfylt av spennende ting og tang. Denne helgen var de på plass igjen.

Klokka nærmer seg 10, bak kjettingen som sperrer av loppemarkedsområdet har hundrevis av loppeentusiaster samlet seg. De står på startstreken, klare til å kaste seg over klenodiene som er sirlig stablet og lagt ut av ivrige musikanter og korpsforeldre.

På slaget 10.00 slippes kjettingen, og horden av kjøpelystne nesoddinger stormer fram som Åsgårdsreien for å sikre seg de beste godbitene.

Det er nok å velge mellom for dem som har penger til overs. En samling treningsapparater og ergometersykler vitner om at drømmen om et lettere liv ikke har klaffet for absolutt alle og at brustne nyttårsforsetter hører med som en del av hverdagen. Antallet barnesykler forteller at mange har steget i gradene og trenger en ny og større tohjuling. Klær skal skifte eier, ting og tang av forskjellig karakter skal skifte eier, og en nesten usannsynlig stor avdeling med bøker, forteller at leselystne i dag kanskje velger digitalt framfor papir.

– Loppemarked er virkelig tingen. Det er veldig bra at skolekorpset arrangerer dette hvert år, og prisene er helt greie, gliser Kåre Norum.

Han kommer ut av avdelingen for sjeldne klenodier med en hemmelighetsfull plastpose i hånden. Opp drar han skatten han har sikret seg. En babushkadukke, en av disse som du kan åpne og på innsiden finne en mindre dukke, og igjen en mindre, og en mindre. Men dette er ikke en hvilken som helst babushkadukke. På fronten er den dekorert med sirlige kyrilliske bokstaver – KGB – Sovjetunionens hemmelige etterretningstjeneste og spionorganisasjon. Ikke godt å si hvilke hemmeligheter den skjuler.

– Denne var så gøyal at den måtte jeg bare ha. Ellers leter jeg etter ølbrikker, bøker og postkort fra Nesodden. Så langt har jeg samlet mellom 5-600 postkort med forskjellige motiver fra halvøya, men det finnes langt flere, forteller Norum, og fortsetter sin jakt på spennende klenodier, som gir et etterlengtet tilskudd til korpsets kasse. Penger til innkjøp av instrumenter, uniformer og annet nødvendig utstyr.

Bilde: Kåre Norum har sikret seg en babushkadukke med fortid i KGB. Ikke godt å si om den kanskje inneholder en skjult mikrofon. Foto: Trond Folckersahm