Kristin Asbjørnsen i Skoklefall kirke

Lørdag inviterer Nesodden Jazzklubb til konsert i Skoklefall kirke med en av landets fremste vokalister, Kristin Asbjørnsen, som til daglig holder til på Nesodden.

– Jeg flyttet til Nesodden for halvannet år siden, og det er første gang jeg holder en konsert her. Nesodden er et sted jeg har lært å sette pris på. Det er mye som rører seg på kulturfronten, og jeg må takke Andreas i jazzklubben for det hyggelige initiativet han har tatt ved å invitere meg til å holde konsert i hjemkommunen, forteller Kristin Asbjørnsen til Nesoddguiden, og fortsetter:

– Jeg gleder meg virkelig til konserten i Skoklefall kirke. Det er et vakkert bygg, og jeg ser fram til å ha en intimkonsert der sammen med mine to trofaste strengekamerater.

Materialet hun presenterer lørdag, er det hun kaller arven etter Ruth Reese, som var en amerikansk sanger, poet og antirasistisk aktivist. Hun var født i Alabama i USA i 1921, men flyttet til Norge i 1959, og giftet seg i 1962 med nordmannen Paul Shetelig.

I 1990 arvet Kristin Asbjørnsen to bæreposer med noter, deriblant over 100 spirituals fra Ruth Reese, som gikk bort dette året.

Kristins tolkninger av dette materialet resulterte i «Wayfaring Stranger – a spiritual songbook» i 2006 og ble videreført med «I’ll meet you in the morning» i 2013. Hennes album har høstet strålende omtaler i europeisk presse og Kristin har konsertert aktivt i Norge, Frankrike, Spania, Italia, Tyskland og Østerrike.

Kristin har gjort et formidabelt arbeid med å nytolke, bearbeide og utvide afro-amerikanske spirituals. Som sterke livsutrykk har folketonene beveget seg og skapt bevegelser på tvers av landegrenser, uavhengig av tid, sted og trosretninger.

– Disse sangene – skapt av de afrikanske slavene i statene – rommer livstemaer som alltid er aktuelle. Det har vært rikt å stå i vandringssangene over tid; de rommer så sterkt dette sammensatte og erfarte livet. Trøstesanger og kraftsanger. Jeg har gått i dialog med materialet, både som sanger og låtskriver. Ofte omdannes sangene, fragmenter av ulike spirituals sammenflettes, tekst og musikk utvides og lukes i.

Nå får vi altså møte Kristin på hjemmebane og oppleve hennes genuine tolkninger av afroamerikanske spirituals i Skoklefall Kirke, i trioformat med gitarist Olav Torget og bassist Gjermund Silset.

På stillferdig og besvergende vis omfavnes sangene; rått, groovy og sildrende, båret fram av Kristins eiendommelige sang. Hennes eminente musikere skaper en særegen lyd, der strengeinstrumenter sammenveves i et varmt og organisk lydbilde. Det rike kammerspillet henter impulser fra både vestafrikansk og afroamerikansk musikk, nordisk jazz og kontemplativ kirkemusikk.

Det er virkelig duket for en rik konsertopplevelse med Kristin Asbjørnsen og hennes medmusikanter.

Kristin Asbjørnsen, vokal; Olav Torget, gitar og Gjermund Silset, gitar / bass.
Asle Karstad, lyd og Ola Bråten, lys

Forsalg på TicketCo og dørsalg dersom det finnes resterende billetter:

Dørene åpner kl.16.45 og konserten starter til annonsert tid.
Konserten er støttet av Norsk Kulturråd, FFUK og Nesodden kommune

Pressefoto