Krystallfolket er i rute igjen

Av Trond Folckersahm

Kommende lørdag braker det løs i Skoklefaldsalen på Steinerskolen med årets utgave av juleforestillingen «Krystallfolket» i regi av Nesodden Teaterfabrikk.

Det er tredje gang publikum på Nesodden får stifte bekjentskap med «Krystallfolket» som bor under isen på Krystalldammen ved Blylaget. En historie som nå føyer seg inn i juletradisjoner på halvøya.

– Nesodden teaterfabrikk er så stolte av å kunne presentere «Krystallfolket» for tredje gang. Dette, som har blitt halvøyas egen juleforestilling, kommer i år i oppgradert og fornyet versjon med ny tvist og nye elementer, forteller Margrete Bratberg-Grøstad, fabrikksjef i Teaterfabrikken og nyslått prisvinner av Nesodden kommunes «Kulturpris».

Krystallfolket er en forestilling som tar utgangspunkt i isproduksjonen som foregikk her på Nesodden i «gamledager». Men, hva skjer egentlig nede i Krystalldammen når isen fryser?
Vi møter familien Parr-Larsen, som gleder seg til jul med alt av forventninger og tradisjoner. I det barna i huset går på loftet for å finne frem adventsstaken, finner de også en gammel bok. Det er deres tippolderfar Søren Parrs gamle memoarer. Søren kunne slått seg opp som en rik mann med all eksporten av is til utlandet, men hva var det som gjorde at han plutselig stoppet?

Gjennom boken får barna høre historien om krystallfolket og om hva som gjorde at Søren sluttet å hakke opp isen i Krystalldammen.

Dypt nede i Krystalldammen, her på Nesodden, bor det nemlig et helt eget folk som kun kommer til liv når vannet fryser til is. Det er Krystallfolket. Hver vinter når det blir kaldt nok i lufta og Krystalldammen begynner å knirke så våkner de. Før, under istiden, var de mange og kunne vandre fritt mellom dammene her på Nesodden, men nå som vintrene er kortere er de kun våkne når det er is på dammen. Ser dere de vakre krystallene og rimet på bakken og trærne? Hver og en av de er lagd i Krystallfolkets verksted. Hver eneste krystall er unik og helt ulike. Det er det som gjør at isen i krystalldammen er ekstra fin. Gjennom forestillingen blir vi kjent med søsknene Isvil og Isar, Krystallmester Kristell, overismålerene og mange flere. Bli med til Krystalldammen og folkets magiske verden.

– I år er det ungdommer og barn i alle barnerollene, og voksne i «voksen-rollene» – det gir forestillingen en veldig fin dynamikk og sjarm. Forestillingen er for øvrig full av nydelig musikk som gir deg julestemning, vakre scenebilder og masse humor, og nesten 80 av våre elever og ansatte med i forestillingen.

Så med denne forestillingen håper jeg vi kan sende dere inn i adventstiden med en dose julestemning og en dæsj ettertanke, smiler en forventningsfull fabrikksjef.

LØRDAG 2.DES KL.18, SØNDAG 3.DES KL.13 OG KL.17 OG MANDAG 4.DES KL.18

Billetter: https://teaterfabrikken.ticketco.no/
Passer for hele familien og varer ca 1 t.

Bilde: De som møtte opp til julegrantenning på Tangen lørdag, fikk en liten smakebit fra forestillingen. Foto: Trond Folckersahm

Følger du linken under, får du se bilder fra innstuderingen og noen av de siste prøvene før premiéren i Skoklefallsalen lørdag.

https://www.facebook.com/nesoddguiden.no/photos/pcb.2033660443567306/2033659663567384/?type=3&theater