«Krystallfolket» er tilbake igjen

Av Trond Folckersahm

Har du drømt om å få vite hvordan det ser ut under isen i Krystalldammen? Da bør du ta en tur til Nesodden samfunnshus kommende helg og oppleve fortellerkonserten «Krystallfolket» i regi av Nesodden Teaterfabrikk.

– Vi har jobbet med å skape en helhetlig og estetisk forestilling. Det er første gang vi spiller forestillingen i Samfunnshuset, og som tidligere år har vi laget en twist for å gi publikum en ny opplevelse. Hele teatersalen vil bli dekorert for å gi publikum en illusjon om at de befinner seg under vann og er en del av helheten. Det blir vakkert, stemningsfullt og en opplevelse for hele familien. I år har vi også fått med en profesjonell forteller, Hege Olsnes, forteller teatersjef Margrete Bratberg-Grøstad.

Tradisjon
I år er det fjerde gang Teaterfabrikken setter opp «Krystallfolket», og for mange har det blitt en tradisjon og et fast innslag i førjulstiden. Musikken har etter hvert blitt kjent, og sangtekstene sitter som spikret hos mange. Ensemblet, som teller ikke mindre enn 120 skuespillere i alle aldersgrupper, har ligget i hardtrening for å vise seg fram fra sin beste side når de inntar Samfunnshuset. Publikum skal selvsagt få full valuta for inngangsbilletten når de fire forestillingene én lørdag 1. desember, og tre på søndag 2. desember, rulles ut i full bredde.

– Jeg har stor tro på at dette blir en flott opplevelse for publikum. For anledningen bytter vi ut stolene i Samfunnshuset. Disse blir samlet midt i salen med små kafébord mellom. Vi får på den måten plass til drøyt 120 tilskuere til hver forestilling. Men forhåndsinteressen har vært stor, så det lønner seg å være tidlig ute for å sikre seg plass, informerer Margrete.

Nesoddenhistorie
Krystallfolket er en forestilling som tar utgangspunkt i isproduksjonen som foregikk her på Nesodden i «gamledager». Men, hva skjer egentlig nede i Krystalldammen når isen fryser? Vi møter familien Parr-Larsen, som gleder seg til jul med alt av forventninger og tradisjoner. I det barna i huset går på loftet for å finne frem adventsstaken, finner de også en gammel bok. Det er deres tippolderfar Søren Parrs gamle memoarer. Søren kunne slått seg opp som en rik mann med all eksporten av is til utlandet, men hva var det som gjorde at han plutselig stoppet?
Gjennom boken får barna høre historien om Krystallfolket, og om hva som gjorde at Søren sluttet å hakke opp isen i Krystalldammen.

Dypt nede i Krystalldammen, her på Nesodden, bor det nemlig et helt eget folk som kun kommer til liv når vannet fryser til is. Det er Krystallfolket. Hver vinter når det blir kaldt nok i lufta og Krystalldammen begynner å knirke så våkner de. Før, under istiden, var de mange og kunne vandre fritt mellom dammene her på Nesodden, men nå som vintrene er kortere er de kun våkne når det er is på dammen. Ser dere de vakre krystallene og rimet på bakken og trærne? Hver og en av de er lagd i Krystallfolkets verksted. Hvert eneste krystall er unikt og de er helt ulike. Det er det som gjør at isen i krystalldammen er ekstra fin. Gjennom forestillingen blir vi kjent med søsknene Isvil og Isar, Krystallmester Kristell, overismålerene og mange flere i Krystalldammens magiske verden.

Bilde: Hege Olsnes ( i midten bak) er fortellerstemmen i årets oppsetning. Med seg har hun Idun, Marie, Charlotte, Lilja, Martin og 120 andre. Foto: Trond Folckersahm

«Krystallfolket» Nesodden samfunnshus, lørdag 1. desember kl. 18.00, søndag 2. desember kl. 13.00-15.00 og 17.00