Kulturisten er på banen igjen

Av Trond Folckersahm

Kommende helg er det anledning til å boltre seg med et utsøkt utvalg av kulturinnslag innenfor mange sjangre på flere arenaer rundt i kommunen.

23 år har gått siden Kulturisten så dagens lys for første gang. Mye vann har rent i havet siden da. Men Kulturisten har holdt stand og er i stadig utvikling. Fra å være et arrangement der alt var samlet, har det nå utviklet seg til et arrangement i tre deler, spredd utover kalenderen, som favner både barn, unge og voksne. Tiltak som har bidratt til at Kulturisten står som et lysende fyrtårn som både viser vei, og viser fram det mangfoldet av kultur som finnes i dette landskapet som kan påberope seg å være den kommunen i landet med størst antall kunstnere og kulturarbeidere.

I løpet av Kulturisten 2016 får Nesodden kommune også anledning til å vise seg fram internasjonalt. Tolv italienske kulturarbeidere fra Nesoddens vennskapskommune Tolfa i Italia, kommer på besøk for å delta i og overvære årets arrangement.

– Vi har et mangfold innenfor kultursektoren mange kan misunne oss. En palett det er en glede å vise fram. Årets utgave av Kulturisten har bredde, og foregår på en rekke mindre arenaer. På den måten får vi vist fram mest mulig for flest mulig. Samtidig som arrangementet får intimitet og atmosfære. Jeg vil anbefale alle å forhåndsbestille billetter. En del av arrangementene begynner allerede å bli fulltegnet. Så løp og kjøp, informerer kultursjef Ellen Knutsen.

Spennende åpningsseremoni

Årets åpning skjer i Tangenten, og er viet operasjangeren med innslag fra operaen «Elskovsdrikken» av Gaetano Donizetti, der vi får møte sopranen Lina Johnson, den oksvalbaserte tenoren Henrik Engelsviken, pianisten Lina Braaten, som trådte sine barnesko i Solbukta og sangere fra Nesodden og Frogn Kammerkor under ledelse av Gunnar Bjerknes Haugen. Leder for dette prosjektet har vært Anne Felberg, operasjef ved Oscarsborgoperaen, også hun bosatt på halvøya.

I Tangenten blir det utover opera anledning til å oppleve Liv K. Nomes lydkulisse/videoinstallasjon «Fra fossen i grenseland». Verket handler om at vannkvaliteten i våre vernede og verneverdige vassdrag er forurenset og i veldig dårlig stand. Videokulissen er et sanselig utdrag, en smakebit, fra lokalproduksjonen av den kommende økokunstvideo-dokumentaren «Fossen i grenseland».

Åpningsdagen inneholder i tillegg den spennende produksjonen «Men Buicken står her fremdeles».

—Prosjektet kom til ved at forfatter Lars Saabye Christensen, forfatter og journalist Tom Stalsberg og fotograf Lars Bones reiser til USA på reportasje for Dagbladet Magasinet og kommer hjem med et overskudd av ord, bakrus, setninger, dårlig råd og stemninger, forteller biblioteksjef Mette Rysjedal.

Tekstene og melodiene som fremføres i Tangenten er hentet fra det som ble skapt etter USA-reisen, pluss ting som skrives underveis og i farta. De som stiller er, i tillegg til Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg, musikerne Mathias Eick (trompet) og Amund Maarud (el-gitar).

— Dette er musikere hentet fra øverste hylle, påpeker Per Christian Halvorsen.

Pop og disco på Signalen

Åpningsdagen avsluttes i Signalen på Tangen brygge med bandet Band of Gold. De vil presentere musikk fra sitt debutalbum. I utgangspunktet en bunke hjemmesnekrede demo-låter spilt inn av vokalist, låtskriver og multiinstrumentalist Nina Elisabeth Mortvedt, som har utviklet seg til pop i særklasse i samarbeid med duoens andre halvdel, musiker og produsent Nikolai Hængsle Eilertsen.

Oppvarmer for Band of Gold er lokale Mari Joramo, som lager fengende indiepop, mens Oh!MamaCrew avslutter kvelden med disco.

Bilde: Deler av Nesodden kommunes crew til Kulturisten er forberedt på en hektisk week-end fra 23.-25.september. F.v: Wenche Lembourn, Anja Antonsen, Ellen Knutsen, Mette Rysjedal og Per Christian Halvorsen. Jutta Bachmann har inntatt horisontalen på bordet for anledningen. Foto: Trond Folckersahm

Kulturisten scene & kunst 23.-25.september

Åpning 23. september kl. 18.00