Lanserte guidebok til Oxford

Av Trond Folckersahm

Nesodden bibliotek var arena da nesoddingen Ann-Turi Ford, sammen med sin medforfatter briten Richard O. Smith, lanserte boka ”Norse & Nordic Oxford”.

Ford har gjennom de siste årene lansert en rekke bøker med lokalhistorisk tilsnitt via Ford Forlag. Denne gangen har hun valgt å gå utenfor kommunegrensene, ja til og med utenfor landegrensene for å finne materialet til denne utgivelsen. Nå er det vel ingen overraskelse at det nettopp var Oxford som ble tema for boka. Ann-Turi Fords far, Trevor, trådte nemlig sine barnesko nettopp i dette området av England.

– Ja, jeg tilbrakte mye tid i Oxford gjennom oppveksten, så valget falt naturlig. Prosessen ble utløst av at jeg som medlem av den faglitterære forfatterforeningen søkte et stipend. Dette ble innvilget, og dermed var det bare å sette i gang, forteller forfatteren.

For å gjøre dette til et mest mulig komplett og fullverdig bok, fikk hun med seg briten Richard O. Harris, som har bodd i Oxford i en årrekke og som opp gjennom årene har hatt en lang rekke oppdrag for forskjellige medier i Storbritannia. I tillegg er han en stor humorist med et noe skjevt blikk på verden. Noe han til fulle beviste under boklanseringen i Tangenten, der treffende punchlines satt løst.

Dessuten fikk hun med seg den norske fotografen Lill-Ann Chepstow-Lusty, som har bidratt til å supplere teksten med smakfulle fotografier.

Resultatet av arbeidet, som nå foreligger mellom to permer, forteller at forfatterne virkelig har gått i dybden for å hente fram fakta om byen. Det er et solid stykke arbeid som viser at Oxford kan by på langt mer enn noen drapsetterforskere, kjent fra krimserier på tv og et universitet med høy status. Den viser også at det er langt flere tangeringspunkt mellom Oxford og Norden enn de fleste tror.

Universitetet har selvsagt fått en stor plass. Et universitet der både kong Olav og kong Harald, sammen med en lang rekke andre nordmenn har avlagt sine eksamener. Vikingene har naturlig nok også fått sitt kapittel, og det samme gjelder språk, bøker, kunst, kirker, spaserturer og generell turistinformasjon. Absolutt en guide å ha med seg i veska dersom man besøker byen, men også en bok vel verdt å lese i godstolen hjemme dersom man foretrekker det.

– Jeg kan også fortelle at Havfruereiser på Nesodden vil arrangere en kulturreise for kvinner til Oxford neste år, røper Ford avslutningsvis.

Bilde: Ann-Turi Ford og Richard O.Smith har levert en overbevisende reiseguide til Oxford, England. Kanskje en gaveidé i disse førjulstider? Foto: Trond Folckersahm