Lions Club Nesodden sprer juleglede

Av Trond Folckersahm

I hele 44 år har medlemmene av Lions Club Nesodden vært rundt med julegleder som en oppmerksomhet til enslige og beboerne i omsorgsboliger rundt om på Nesodden. Midt i desember er de på veien igjen.

– Det var Jørgen Hokholt, medlem av Lions Club Nesodden, som iverksatte tiltaket i 1973. Helt siden oppstarten har julegledene vært dyrket fram hos Strands gartneri på Blylaget. Gartner Knut Strand er medlem av Kiwanis, og de ønsket å samarbeide med oss om denne aktiviteten. Et samarbeid som trådte i kraft fra 1979, forteller Rolf Ulvness, i Lions Club Nesodden.

Han har vært ansvarlig for utdelingen av julegledene hvert år siden 1996, da Jørgen Hokholt ga seg, og kunne se tilbake på et tiltak som hadde økt kraftig i omfang i løpet av de årene han sto i spissen.

– Jørgen Hokholt samarbeidet med Nesodden Rideklubb de første årene, og det var de som sørget for distribusjon av blomstene. Det første året ble det delt ut 67 julegleder. Det siste året Hokholt sto for utdelingen var antallet julegleder 260, forteller Ulvness.

Veksten av tiltaket har ikke vært mindre etter at Ulvness overtok roret. I dag er det langt over 500 julegleder som deles ut til omsorgsboliger og enslige pensjonister rundt om på halvøya. Ikke mindre enn 20 omsorgsboliger som Håkontoppen, Hjertebakken, Nesoddtunet og en rekke andre står på distribusjonslisten. I tillegg får hjemmetjenesten i Nesodden kommunen en ladning julegleder som de bringer ut til sine klienter. Pakkingen blir organisert og gjennomført av Lions og Kiwanis på dugnad i Strands gartneri, og der blir også hver enkelt blomst utstyrt med et julekort fra distributørene. Kostnadene for tiltaket blir delt mellom Lions Club og Kiwanis.

Selve ombringingen av julegledene er en opplevelse Lions og Kiwanis’s frivillige virkelig setter stor pris på. Det er nærmest kamp om komme på distributørlisten.

– Det er en flott opplevelse, og det er aldri problemer med å få engasjert medlemmene. Det blir mye hyggelig prat og koselige møter. Virkelig en givende aktivitet, og vi ønsker alltid at vi skulle ha hatt litt bedre tid. Det er vondt å takke nei til kaffe og julebakst. Mange av dem vi besøker har ikke så ofte besøk og de ønsker å slå av en prat, og snakke litt om det som skjer og litt om gamle dager. Dessverre har vi en utkjøringsplan som må følges. Vi skal rundt til adresser på hele Nesodden, og det tar tid. Men noen ord blir det alltid tid til. Det er fint både for dem vi besøker og for oss, understreker Ulvness.

Bilde: Trond Brandvold, Märtha Bertheussen, Ola Korsmo, Rita Otterstad, Rolf Ulvness, Arne Støbakk, Einar Endresen og Andreas Carlsen er klare for å spre juleglede og julegleder utover halvøya. FOTO: Trond Folckersahm