Med Toscana i drømmene

Av Trond Folckersahm

De fleste av oss har drømmer som aldri blir realisert. Men noen tar skrittet fullt ut. Det gjorde familien Ulseth fra Nesodden.

Nå kan det være grunn til å spørre seg om hvorfor to tilsynelatende oppegående mennesker velger å bryte opp en trygg tilværelse i Norge for å gi seg eventyret i vold. De var begge i solide jobber. Knut Roar Ulseth hadde vært lærer på Nesodden i 19 år, mens kona Cecilie hadde 15 års fartstid i P4. I tillegg hadde de tre barn på ulike trinn i skolesystemet.
Men, et valg ble tatt, en beslutning som skulle få stor betydning for framtiden. De flyttet til Lucca i Toscana.

‒ Vi ville forsøke noe annet. Starte en ny tilværelse. Det begynte med at vi var på ferie i byen Lucca i Toscana og ble helt bergtatt av stedet, forteller Knut Roar Ulseth.

Dermed begynte ballen å rulle. Ikke helt uten påvirkning av andre.

‒ Nei, vi ble nok litt påvirket av et vennepar på Nesodden. De hadde bodd på Sicilia i noen måneder og anbefalte oss å prøve et utenlandsopphold, og slik ble det, forteller de.

Men det måtte selvsagt planlegging til, og det påfølgende året ble brukt til å legge opp en strategi. Penger måtte legges til side. De søkte permisjon fra jobbene, og begynte å planlegge hva de skulle leve av i Toscana. Valget falt på utleie av ferieboliger. Noe familien så på som en spennende utfordring. Bilen ble pakket, og kursen satt for Lucca og en ny tilværelse.

Satset på ferieboliger

Bolig hadde de allerede leid før de kom ned. Så månedene fra juni til september, da skolen begynte, ble benyttet til å reise rundt. Både for å bli kjent i området, og for å finne egnede utleieobjekter.

‒ De fleste av boligene vi leier ut har vi bodd i selv, så vi vet hva vi tilbyr. Hjemmesiden vår, Primatoscana.com, er også på norsk. Det er betryggende for mange, forteller Cecilie Ulseth, og legger til:

‒ Mange drømmer om å oppleve Toscana på egenhånd, men synes kanskje det er litt skummelt å begi seg uti det ukjente. Har de et norsk firma å forholde seg til er ting enklere. Ved å tilbringe ferien på denne måten kan man oppleve steder man ellers ikke ville gjort. Det er en flott måte å unngå å feriere på et sted der man er nødt til å slåss om solsengene.

For barna ble selvsagt overgangen stor. De kom til et nytt sted, kjente ingen, kunne ikke språket og skulle begynne på ny skole. Men som for barn flest kom språket på plass ganske fort. I dag snakker alle flytende italiensk.

Tok sjansen

Det ene året i permisjon gikk fort, og en ny avgjørelse måtte fattes. Jobbene ble sagt opp og familien bestemte seg for å bli ett år til.

‒ Det var et brekkstang til en ny tilværelse etter å ha jobbet hele livet med det samme, sier Knut Roar.

‒ Vi var på ingen måte misfornøyd med jobbene våre eller arbeidsgiverne. Men tiden var kommet til å gjøre noe nytt. Vi hadde ingen hjemlengsel, var veldig forelsket i området og hadde en tilfredsstillende tilværelse. Vi fikk omgangsvenner og benyttet tiden til å reise rundt for å oppsøke nye steder, forteller Cecilie.

‒ Og vi har funnet en lang rekke perler i området som vi gleder oss til å vise fram til dem som vil. Porteføljen vår har økt fra ganske få utleieboliger og opp til et stort antall. Området er jo spennende med vakkert landskap, pittoreske byer og en avslappet atmosfære. Folk har tid til hverandre og stopper for å prate om løst og fast. Ikke som her hjemme hvor vi stresser av gårde for å rekke alt.

Mange muligheter

Nå er familien tilbake på norsk jord. De har etablert kontor her hjemme i Norge for Primatoscana.com, men er stadig tilbake i Italia for å finne nye utleieboliger.
‒ Knut Roar har blitt spesialist på å arrangere brylluper der nede, og vi arrangerer firmaturer. Det er rekkhusleiligheter ved havet og hus med basseng. For dem som vil reise på sykkeltur kan vi hjelpe til med det, forteller Cecilie.

‒ Vi har også erfart at mange vil reise sammen, sier Knut Roar.

Blant annet kan paret fortelle at de hadde en gruppe på tolv som ville leie hus sammen. Det kunne selvsagt paret ordne, og de fikk også en kokk med på kjøpet så de slapp å lage mat selv.

‒ Vårt opphold har bare gjort oss enda mer glade i området. Menneskene er varme, landskapet grønt, strendene hvite, vannet temperert, maten utsøkt og vinen fantastisk. Kan man bedre ha det, understreker familien Ulseth.

Foto: Primatoscana.com