Mobbetema i Samfunnshuset

Av Trond Folckersahm

Til helgen har Nesodden Teaterfabrikk premiére på den nyskrevne forestillingen ”Nøstet”, som setter søkelys på mobbing og hvorfor så mange aldri griper inn når de opplever fenomenet fra sidelinjen.

– Du kan si det er en slags fornying av anti-mobbe kampanjene fra 80-tallet, men temaet er fortsatt like aktuelt, forteller Margrete Bratberg-Grøstad i Nesodden Teaterfabrikk.

Hun er på plass i Nesodden Samfunnshus for å øve inn forestillingen med to grupper på totalt 40 barn fra Teaterfabrikken. Alle elever fra 3.-6.trinn på flere av Nesoddens skoler. De har allerede jobbet med forestillingen i lang tid, men når Nesoddguiden besøker ensemblet, er det første gang de øver i Samfunnshuset der de skal gjennomføre tre forestillinger 1- og 2.april.

«Nøstet» er en nyskrevet musikkteaterforestilling på barn og unge. Bak manuset står Margrete Bratberg-Gøstad og Karoline Meyer, som også har fått med seg den dyktige komponisten Torgeir Kristiansen og hip-hop produsenten Kim Høglund.

– Forestillingen er full av spenning, humor, kule beats og et viktig budskap, og er skrevet og utviklet med støtte fra Sparebankstiftelsen, forteller Bratberg-Grøstad.

I forestillingen møter publikum Iselin på 10 år. På vei til skolen en dag ser hun Endre sitte alene på huska, han ser litt trist ut. På skolen er det noen ertekroker i fjerde klasse som erter Endre, og ikke lar han få være med på leken. Akkurat i det Iselin skal til å gå bort til dem ringer skoleklokka og de må inn til timen.

Hvorfor turte hun ikke gjøre noe? Burde hun ikke bare ha grepet inn? Men hva skulle hun gjort da? Tenk om de begynte å erte henne også?

I «Nøstet» blir tilskuerne dratt med inn i Iselins drøm den natten hun ser at Endre blir ertet. Og i drømmen skjer de rareste, skumleste, koseligste og morsomste ting. Drømmen er egentlig et digert garnnøste hvor Iselin må finne enden.

For skuespillerne kan dette være opplevelser de selv møter i hverdagen, og entusiasmen og engasjementet er på topp noen dager før de skal møte publikum i Samfunnshuset.
Tre av dem vi møter på scenen er Mari Solvang (11), Charlotte Løes Hokholt (10) og Thomas Hokholt Wiik (10).
– Ser dere fram mot premiéren lørdag?
– Ja, vi tror det blir kjempegøy og gleder oss veldig, svarer de tre i kor.
– Har dere sett mobbing selv?
– Ja, vi har det, ikke så mye, men det er viktig å si i fra når man opplever det, mener Thomas.
– Hvordan synes dere det er å være med i Nesodden Teaterfabrikk og å være med på scenen?
– Det er kjempekult og vi lærer masse om skuespill og det å opptre. De som lærer bort er kjempeflinke og det er alltid like gøy å gå på øving, synes de tre skuespillerne.

Lørdag 1. april kl. 17 og søndag 2. april kl. 14 og 17. Nesodden samfunnshus.

Bilde: Denne gjengen med unge skuespillere møter du i Samfunnshuset i helgen når Nesodden Teaterfabrikk viser den nyskrevne forestillingen «Nøstet». Foto: Trond Folckersahm