Moskus spiller på Hellviktangen

Torsdag 6. september inviterer Nesodden Jazzklubb til konsert på Hellviktangen, der du kan møte gruppen Moskus og deres spennende improvisasjonsmusikk.

Surfende på en bølge av strålende anmeldelser for det blodferske albumet «Mirakler» ankommer Moskus Nesodden Jazzklubb, Hellviktangen, torsdag. Det skjer dagen før den bejublede trioen inntar selveste Nasjonal jazzscene Victoria i Oslo, og hvis du lurer på hvorfor ung norsk jazz/improvisasjonsmusikk stadig er en snakkis i internasjonalt jazzmiljø, får du en bit av svaret på Hellviktangen.

«Mirakler» er det fjerde albumet fra pianist/tangentspiller Anja Lauvdal, kontrabassist Fredrik Luhr Dietrichson og trommeslager/perkusjonist/elektroniker/sagfører Hans Hulbækmo, og det byr på et lydlige lappeteppe og en melodisk «sisten»-lek som flytter trioen enda noen hakk bort fra jazzens tradisjonelle «pianotrio»-uttrykk. Den lovende, om enn litt famlende bandmusiseringen på debutalbumet «Salmesykkel» (2012) er via «Mestertyven» (2014) og «Ulv Ulv» (2016) gradvis blitt utviklet til «Mirakler»s komplett originale og sjangerpulveriserende uttrykk, og trioen opererer nå med en synth- og perkusjonsmettet klangpalett der lekenheten utspiller seg med fagsikker autoritet. Lyden av akustisk piano, kontrabass og trommer utgjør en mindre del av lydbildet, og lange melodilinjer og fast rytmikk er langt på vei erstattet av melodibrokker eller -figurer og skiftende pulser.

Det hører med til det store bildet at Lauvdal, Luhr Dietrichson og Hulbækmo også inngår i andre fornyende band, som det store ensemblet Skadedyr. Videre spiller Lauvdal og Hulbækmo i Broen, mens Hulbækmo regjerer på trommekrakken i så vel norsk-svenske Atomic som i Hanna Paulsberg Concept. Ta også med at Lauvdal, nylig utnevnt til «Musikkens nye kraftsentrum» på forsiden av Jazznytt, utgjør duoen Skrap sammen med tubaisten Heiða Mobeck (som på sin side er med i både Broen og Skadedyr), og du fatter at et møte med Moskus på Hellviktangen vil gi mer enn et perifert glimt av det spennende som skjer i den yngre norske jazzen/improvisasjonsmusikken akkurat nå.

Dørene åpner kl.19:30, og konserten starter til annonsert tid

Konserten er støttet av Norsk kulturråd, Norsk Jazzforum og Nesodden kommune

Arr: Nesodden jazzklubb

Bilde: Moskus. Pressefoto.