Nå skal Klokketårnet til pers

Denne uken starter restaureringen av Klokketårnet ved Tangen brygge for fullt. Etter planen skal det stå ferdig i mai-juni med offisiell åpning Sankthansaften, hvis alt faller på plass.

Allerede i påsken var anleggsgartner Arnfinn Pedersen på plass og gravde grøfter og la ned rør til de strømførende kablene som skal gi både byggestrøm og generell strøm til bygningen. I forrige uke ble det satt opp stillaser rundt tårnet, og denne uken starter rivning og restaurering for fullt, etter at kommunal støtte, sammen med innsamlede midler, har lagt til rette for at arbeidet kan iverksettes.

– Det er godt at vi endelig kommer i gang. Det har vært en lang prosess, men nå skal det skje. Ikke minst takket være Liv Jessen, som er en grepa dame med skikkelig tak i, sier Erik Jacobsen fra Nesodden Historielag, som står som ansvarshavende for restaureringsjobben.

Med seg i arbeidet har Jacobsen fått med det lokale entreprenørfirmaet Eivind Borud, som skal utføre restaureringsarbeidet.

– Men jeg kommer til å ta i et tak selv også, og ikke minst være talsperson for alle nysgjerrige som kommer for å se og prate om det vi holder på med. Borud må jo få arbeidsro, ler Jacobsen.

I løpet av de første 14 dagene av vil det skje mye på anleggsområdet. I første omgang vil den nedre delen av tårnet bli prioritert, slik at det blir lettere å gå løs på den øvre delen, som tross alt rager fem-seks meter over bakkeplan.

– Det blir spennende å se hva og i hvilken tilstand de ulike bygningsdelene er i når vi får skrelt av ytterkledningen. Etter det vi har sett så langt er mye råttent, men det også noe som er forholdsvis brukbart. Ellers er det selvsagt andre ting som kan dukke opp underveis i prosessen. Kanskje skjuler tårnet noen historiske godbiter vi ikke kjenner til fra før. Så det ligger an til å bli en spennende tid framover. Ellers er vi jo selvsagt spent på hvilke utfordringer som vil dukke opp når i skal ta ned den gamle klokka. Den veier jo 600 kilo, så det kan bli en tøff oppgave, mener han.

Opprinnelig var Klokketårnet bygget i sveitserstil, og akkurat slik det var ved åpningen i 1883, skal det framstå ved nyåpningen i 2018. Alle detaljer skal være på plass, og selv malingen, som opprinnelig var linoljebasert, skal lages etter gammel oppskrift.

– Nå får dere også fått lagt strøm fram til tårnet. Har det vært diskutert om det eventuelt skal belyses slik at det blir et landemerke for sjøfarende?
– Vi har ikke snakket så mye om belysning, men har vært innom temaet. Men alt vi gjør koster penger, og om vi har midler til det vet vi foreløpig ikke. Men er det noen som ønsker å bidra, er jeg slett ikke vond å be når det gjelder å ta imot økonomisk bistand, smiler Jacobsen.

– Og selve nyåpningen, har dere noen planer rundt den?
– Dette må jo markeres på en ordentlig måte. Vi har en idé om å ha åpningen Sankthansaften hvis vi klarer å holde timeplanen, men den endelige agendaen for åpningen er ikke spikret foreløpig, informerer Jacobsen.

BILDE: Stillasene er på plass, og nå kan restaureringen av Klokketårnet ved Tangen brygge starte for fullt. Foto: Trond Folckersahm