Nesoddens egen rammemaker

I flere generasjoner har familien Havstad holdt til på Blylaget og i Drøbak med verksted, galleri og rammemakeri. Nå har de flyttet rammeverkstedet til Ski.

– Ja, vi fikk en mulighet til å overta rammeverkstedet som ligger i den røde trevillaen vis a vis Ski storsenter. Der får vi langt større plass å boltre oss på, og i tillegg er det en stor galleriavdeling, forteller Torgeir Havstad, som er daglig leder for bedriften.

I verkstedet på Ski har de blant annet datastyrt passepartoutskjærer. Dessuten satser de på bruk av UV-glass. Det er noe dyrere enn vanlig glass, men tar bort 90 prosent av refleksene. Det er nesten ikke mulig å se at det er glass i det hele tatt, og man får en helt annen opplevelse av bildet. Utover det får bildet en enda lenger levetid siden det ikke utsettes for stråling. Fargene holder seg dermed slik de var i utgangspunktet.

– Er det noen som har spørsmål når det gjelder innramming eller restaurering og renovering av bilder er de hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss. Vi arbeider både med grafikk og oljemaleri. Har erfaring med ornamentrammer, og opprettingsjobber tar vi også, og selvsagt vil vi ta i mot kundene fra Nesodden og Frogn med åpne armer. De har jo en helt spesiell plass hos oss, smiler Havstad.

Kristian Finborud i Drøbak

Gallerivirksomheten i Drøbak fortsetter som tidligere. Det vil alltid være et stort utvalg av kunsthåndverk til salgs, og skiftende utstillinger med anerkjente kunstnere. Nå i desember og fram til årsskiftet er det Kristian Finborud som stiller ut grafiske arbeider, noe han har gjort flere ganger tidligere, og alltid med stor suksess. Bildene til Finborud slår an hos publikum, og mange vil gjerne pynte veggene med hans naturskildringer.

Men det er ikke bare bildende kunst Finborud har på programmet. Han har gitt ut flere bøker med egne illustrasjoner og små tekstlinjer der humoren står i høysetet. Bøker som også har blitt svært populære, og som er til salgs i Galleri Havstad.

– Det er alltid hyggelig å stille ut her i Drøbak. Galleri Havstad og folkene her tar meg i mot på en svært positiv måte, og det er også bra salg takket være at det finnes mange kunstinteresserte mennesker her i byen, mener kunstneren.

Elling Reitan i Ski

I Galleri Havstad i Ski er det Elling Reitan som står på programmet ut året. Han stiller ut både grafikk og malerier, og er en kunstner som har markert seg både nasjonalt og internasjonalt. Han er ikke minst kjent for sin fargerike palett og sin bruk av symboler. Noe som har gitt ham tilhengere både i USA og Asia foruten her hjemme.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å stille ut her hos Havstad i Ski. Jeg har jo vært representert i dette galleriet tidligere mens det hadde andre eiere. Derfor har jeg opparbeidet et marked her ute i området. Og det ser ut til at det fortsetter i samme retning med Havstad i spissen. Samarbeidet er upåklagelig og salget under åpningen av utstillingen var veldig bra. Dette ser veldig lovende ut, sier Reitan på telefon fra Miami, der han stiller ut i samarbeid med et galleri fra New York.

Bilde. Torgeir Havstad kan by på det meste innen kunst, kunsthåndverk, rammer og gaver i sine gallerier og verksteder. Foto: Trond Folckersahm