Nesodding med sansen for det visuelle

Av Marius Morstøl Jenssen

Hun har mange pensler mellom hendene, Vibeke Lunel. Maler selv, holder malekurs, underviser i kunst og håndverk, planlegger Kulturisten og ikke minst er hun hussjef i vakre omgivelser på Steilene.

Første helgen i februar har hun helgekurs i maleri i Nesoddparken med sitt konsept «Fail Again, Fail Better».

– Dette er en intensiv maleworkshop, hvor vi utforsker mange forskjellige teknikker. Jeg vil at deltakerne skal tørre å gå inn i en kreativ prosess, der ingenting er feil og de ikke styres av tankene, forteller Vibeke som har over tolv års erfaring som kursleder og lærer i kunstfag.

Helgekurset i februar er fullbooket, men det er fortsatt ledige plasser på tirsdagskurset som starter opp 7. februar, som også finner sted i Nesoddparken.

– Dette er et mer klassisk malekurs, der deltakerne får personlig korrektur og oppfølging, sier hun.

Siden 2013 har Vibeke også holdt sommerkurs i tegning og maleri for barn i Nesoddparken. Det blir sommerkurs i første og siste uke av sommerferien i år også. Påmeldingen starter i april.

– Alle barna som deltar på sommerkurs vil bli representert med sine arbeider på Barnas høstutstilling i Vanntårnet under Kulturisten junior 26. august, sier hun.

Hun har siden 2015 vært kurator for Barnas høstutstilling. I år er hun også med i prosjektgruppen for hele arrangementet til Kulturisten junior.

Til høsten starter Vibeke med noe nytt: Hun inviterer med på malekurs i Cotignac i Provence i Frankrike, i et samarbeid med Motivasjonsreiser.

– Der skal vi bo og arbeide i et gammelt herskapshus som en gang var en gammel silkefabrikk, forteller hun.

Men Vibeke holder ikke bare kurs, mange kjenner henne fra Fjellstrand skole, der hun var skoleelev på 1970- og 80-tallet og har vært kunst- og håndverkslærer siden 2011. Hun vokste opp på Bjørnemyr, og har kommet hjem etter tjue år i tigerstaden Oslo. Nå bor hun på Flaskebekk.

Siden 2013 har hun hatt atelier og kursvirksomhet i Nesoddparken. I 2014 hadde hun to kunstprosjekter for barn som ga gjenklang: «Verdens største ball», som ble en attraksjon under Barnas verdensdager i samarbeid med Rikskonsertene, og «Skrik junior», som var et kunstprosjekt for sjuendeklassinger i anledning Edvard Munchs 150 års jubileum. Sistnevnte utstilling ble vist først i Nesoddparken, så på Tangenten, før den endte opp på det internasjonale Barnekunstmuseet I Oslo. Året 2014 ble avrundet med at hun mottok Nesodden kommunes kulturpris for sin formidling av estetiske verdier til barn og unge.

Vibeke er styremedlem i Nesodden kunstforening og skuespiller i Nesodden Teaterfabrikks Kompani, men har for tiden permisjon fra teatret på grunn av tett program.

Om sommeren er Vibeke stort sett å finne på Steilene.

– Jeg vokste opp på en seilbåt og var mye på og ved sjøen, sier hun. Da Nesodden Seilforening spurte om hun ville bli hussjef for klubbhuset deres på Steilene, var svaret ja.

– Jeg føler meg hjemme igjen. Det er et fantastisk miljø og utrolig vakkert på Steilene, sier klubbhussjefen – en ekte nesodding med sansen for det visuelle.

Bilde: Vibeke Lunel under ett av sine sommerkurs i Nesoddparken. Foto: Marius Morstøl Jenssen