Nesodding tok «Årets bilde»

Nesoddingen Espen Rasmussen forsynte seg grovt av premiebordet da Pressefotografenes Klubb kåret sine enere fredag.

40-åringen fra Nesodden, som til daglig er fotosjef for VG Helg, nøyde seg ikke bare med ”Årets bilde”. Han vant i tillegg ”Årets fotojournalist” og ytterligere tre priser i den prestisjefylte konkurransen som regnes som et norgesmesterskap i pressefoto.

”Årets bilde” viser to båtflyktninger innhyllet i varmefolie for å hente inn kroppsvarmen etter en strabasiøs tur over havet med den greske øya Lesbos som mål.

I juryens begrunnelse heter det: «Årets bilde har noe ikonisk over seg. Det er en stillferdig fortelling med voldsom kraft, og favner den viktigste og største begivenheten i Europa på lang tid. Vi vil alle huske gummibåtene som kom i land i 2015. Årets bilde har både kvalitetene til et dramatisk nyhetsbilde og et estetisk maleri. Det er vakkert og vondt. Vi møter ingen ansikter, men to abstrakte skikkelser som kikker utover havet. De blir symboler i et bilde som først og fremst formidler en tilstand. Juryens tale er klar: Årets bilde er et komplett fotografi vi vil fortsette å vende tilbake til.»

Foto: Espen Rasmussen