Nils Aasland i Galleri Vera

Av Trond Folckersahm

Form, fragmenter og følelser vil fylle Galleri Vera sør i Drøbak når nesoddkunstneren Nils Aasland åpner utstilling kommende lørdag.

Forrige utstilling med Nils Aasland i Galleri Vera, ble svært godt mottatt av publikum. Denne gangen stiller han med drøyt 30 nye skulpturer i ulike materialer som har kommet til i løpet av de siste månedene.

– Jeg har brukt små lavmælte virkemidler i disse arbeidene. Helt det motsatte av det spektakulære. Det er materialets muligheter og det ferdige produktets berøringsglede som har vært essensielt i arbeidet med disse skulpturene, forteller Aasland.

Kunstneren er på ingen måte noen nybegynner i faget. Han var elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1961-65, og var senere hospitant under Chrix Dahl og Per Ung. Han har utført en rekke utsmykningsoppdrag, og hatt en rekke utstillinger.

Folk som ferdes på Nesodden møter daglig arbeidene hans flere steder på halvøya. ”Fire frosker” på Skoklefallstien, ”Skoklene faller” i Skoklefallrundkjøringen og ”Sareptas krukke” ved Berger skole er blant de arbeidene Aasland har satt sin signatur på.

Arbeidene som stilles ut i Galleri Vera har en helt annen dimensjon, men er på ingen måte mindre betydningsfulle.

– Gleden over å arbeide med disse skulpturene har vært stor. Jeg har lekt fram små forskyvninger i formen som gir variasjon og gir dem en ny form som bidrar til å gi dem merverdi og samtidig skjuler noen hemmeligheter, smiler kunstneren lurt.

Ikke minst de små skulpturene formet som enkle hus med fire bokstaver i fronten gir grunn til ettertanke. Fire bokstaver som er fragmenter av ord hentet fra Fjodor Dostojevskijs debutroman ”Fattige folk”. Fragmenter av ord som igjen er fragmenter av en bokside og en helhet. Et utrykk som forteller at det skjuler seg en mangefasettert historie og en større helhet bak, mens det som umiddelbart fanges er det synlige og konkret følbare.

For Vera Olsnes er det en glede å nok en gang stille ut Nils Aaslands arbeider.

– Disse skulpturene har jo nydelige former og ikke minst er det gode å ta og føle på. Tenk deg å pynte et bord med en skulptur i stedet for blomster. Da har du umiddelbart et samtaleemne rundt bordet.

Hun er svært opptatt av det taktile med skulpturene, og mener at utstillingen vil egne seg godt for blinde og folk med nedsatt syn.

– Derfor har jeg vært i kontakt med Blindeforbundet for blant annet å se på muligheten til å hente en derfra for å åpne utstillingen og samtidig gjøre den tilgjengelig for forbundets medlemmer, forteller Olsnes.

For dem som vil få med seg denne flotte utstillingen med skulpturer av en av våre fremste billedhoggere, er åpningen 30. juli klokken 14.00, og den vil stå fram til 28. august.

Galleriet holder åpent fra 13-17 alle dager unntatt mandag. Utenom åpningstidene, etter avtale.

Bilde: Nils Aasland åpner utstilling i Galleri Vera med en lang rekke skulpturer. Det store arbeidet på bildet er formet ut av ett trestykke. Foto: Trond Folckersahm