Nostalgisk filmdag på Eklund

Av Trond Folckersahm

Mange nesoddinger har gode minner fra den tiden det var kino på Eklund ved Jaer. Søndag har du mulighet til å gjenoppleve den helt spesielle atmosfæren du bare finner i en lokalkino.

– Vi har børstet støv av den gamle, store kinomaskinen. Laget et hjørne med utstilling av kinohistoriske klenodier, og drar i gang to forestillinger på søndag. Vi har funnet fram de originale billettrullene, og vi byr på både sjokolade og et lokale med fristende duft av popcorn, alt er selvfølgelig til historiske priser, lover leder av Jaer Ungdomsforening (JUF), Anja Krange Akre.

Filmdagen har kommet til som en del av jubileumsfeiringen til JUF, som fyller 125 år i år, og som etter alt å dømme er landets eldste ungdomsforening som fortsatt er i drift. Kinodriften startet de opp med på 1940-tallet. Det ble satt opp film flere ganger hver uke, og Eklund utviklet seg etter hvert til et svært populært samlingssted for alle nesoddinger, ikke bare dem fra Jaer krets.

Det er nok mange som husker at en kinoforestilling på Eklund også kunne by på både spennende og morsomme opplevelse utover det som foregikk på lerretet. Det var som seg hør og bør lagt inn pauser ved bytte av filmrull, og spenningsmomentet var om del to ble vist opp ned eller rett vei. Noen ganger ble del én vist før del to, og selvsagt hendte det filmen røyk med påfølgende røykepause for publikum. Enkelte ganger gikk det så galt at maskinisten måtte stille på scenen og gjenfortelle avslutningen fordi det ikke var mulig å få filmen i gang igjen.

Forhåpentligvis vil publikum slippe disse opplevelsene under søndagens to forestillinger. Den første er barnefilmen ”Trolls”, som vises gratis. Mens den andre filmen er ”Gullfeber”, der billetten koster kr. 20.

– Vi lover en festlig filmdag i nostalgisk innpakning, og håper selvsagt at så mange som mulig, både unge og eldre, stiller opp for å få med seg denne sjeldne begivenheten, sier Anja Krange Akre.

Bilde: Leder av JUF, Anja Krange Akre, og nestleder Arild Grøstad, har funnet fram de gamle sjokoladebrettene, og vil by på godsaker til dem som kommer på besøk til filmdagen på Eklund. Foto: Trond Folckersahm

Søndag 26. mars, Eklund ved Jaer
Kl. 12.00 ”Trolls” og kl. 18.00 ”Gullfeber”.