Nytt konsept i biblioteket

Av Trond Folckersahm

Torsdag kveld er det oppstart av Nesodden biblioteks nye debatt- og demokratiarena for lokalsamfunnet, «Fakta og friksjon».

Første tema i debattserien er Flyktningers møte med Nesodden i arrangementet som er støttet av Nasjonalbiblioteket.

– Nesodden bibliotek ønsker å bygge en debatt- og demokratiarena for lokalsamfunnet. «Fakta og friksjon» skal være en møteplass der komplekse temaer nyanseres og belyses via lokale innfallsvinkler. Integreringsdebatten kommende torsdag er et slikt tema, forteller biblioteksjef Per Roger Sandvik.

Flere tema på gang
Utpå nyåret kommer det flere debatter. Klima og ytringsfrihet er to konkrete temaer der det jobbes med å få på plass spennende paneler. Men det kommer mer. Nesodden har mange meningsfriske mennesker med tyngde.

– Det er et mål å bruke flest mulige lokale debattanter, men også andre aktører fra ulike aktuelle fagmiljøer vil bli invitert. Det er også viktig at publikum blir gitt rom til delta i debattene, først da blir det folkemøter i biblioteket. Vi har i forbindelse med dette mottatt økonomisk støtte fra Nasjonalbiblioteket til å gjennomføre de første debattene, sier Sandvik.

Erfaringer og innspill
De siste årene har det kommet flyktninger til Nesodden fra ulike deler av verden. Hvem er de og hvordan opplever de møtet med Norge og Nesodden? Hvilke tanker gjør de seg om det å bli en del av lokalsamfunnet? Dette er relevante spørsmål å stille når temaet står på agendaen torsdag kveld.

– Nå har du muligheten til å få vite litt om dette. Vi har invitert flyktninger fra ulike land til å fortelle litt om seg selv og sine erfaringer fra den første tiden i Norge. Blant andre har vi invitert Ahmad fra Syria, Simon fra Eritrea, Islam fra Palestina, Ali fra Afghanistan og Emme fra Kongo til temakvelden. Vi vil også invitere publikum til å komme med innspill på hvordan vi all kan bidra til inkludering av flyktninger i lokalsamfunnet, informerer Julie Berge Larsen i Nesodden bibliotek, som setter pris på at den første temakvelden er lagt til samme uke som Litteraturfestivalen i Akershus pågår.

Bilde: Biblioteksjef Per Roger Sandvik inviterer til det første møtet i debatt- og demokratiarenaen «Fakta og friksjon» i Nesodden bibliotek torsdag kveld. Foto: Trond Folckersahm

Nesodden bibliotek torsdag 25. oktober klokken 19-21