Ole Paus inntar Hellviktangen

Av Trond Folckersahm

Ole Paus har blitt et fast og populært innslag på Hellviktangen i sommertiden. 29. juli vender han tilbake til idyllen ved fjorden nok en gang.

Det å kalle Ole Paus visesanger, er en fattig beskrivelse av en mann som har preget vårt offentlige liv i nærmere fem decennier. Som var utropt til å overta arven etter Jens Bjørneboe og André Bjerke. For bak de uskyldsblå øynene som titter litt sjenert og beskjemmet mot oss gjennom blanke brilleglass, finnes en farlig satiriker og en eminent lyriker. En mann som med enkle grep kan sette dagsorden og løfte fram løgnen i fullt dagslys. Med vidd, kunnskap og litterære kvaliteter setter han ord på livet i vårt lille land. Selv kongeparet har trukket fram Ole Paus, da de i en tale i forbindelse med et av sine jubileer brukte sitatet: «Det begynner å ligne et liv det her».

For det er et liv vi snakker om. Helt tilbake fra debuten med albumet «Der ute-der inne» i 1970, har Ole Paus vært en markant skikkelse i norsk kultur- og åndsliv. For dem som ikke har kjennskap til hans første år er det vel verdt å lytte til plateproduksjonene fra 70-tallet. Genistreken «Garman», der han samarbeidet med flere av medlemmene av Pussycats. «Blues for Pyttsan Jespersens pårørende», der han fikk med seg med musikerne fra Popol Vuh, Ketil Bjørnstad og den eminente amerikanske gitaristen og musikkhistorikeren Stefan Grossman. Et samarbeid undertegnede fikk oppleve under en gratiskonsert i Munch museet på slutten av 70-tallet. Og flere andre album, som det blir for langt å ramse opp her.

Men mellom alt dette, revyer på Chat Noir. Bokdebut med «Det går en narr gjennom byen med ringlende bjeller». Satiriske «PausPosten» som kom i en rekke opplag. Samarbeid med Jonas Fjeld, som har etterlatt seg en rekke gullkorn. Hvem har ikke hørt «Engler i sneen»? Og etter hvert en mildere Ole Paus som byttet ut satiren med høydepunkter fra Landstads reviderte salmebok.

Fram til nasjonalskalden som framførte «Vårt lille land» etter 22. juli, og som etter det nærmest har fått en ikonisk status. Det er vel verdt å ta en tur til Hellviktangen 29. juli for å få med seg Ole Paus, og for å sitere nasjonalskalden:

«Vi har alt, men det er også alt vi har», også har vi Ole Paus da.

Hellviktangen 29. juli kl. 19-21
Billetter TicketCo

Pressefoto