Operasjefens sommerjobb

Av Trond Folckersahm

Operasjef Anne Felberg varmer opp til Carmina Burana, årets forestilling i regi av OscarsborgOperaen, med selv å stå på scenen i Den Norske Opera & Ballett (DNO&B) kommende helg.

– Ja, jeg har fått sommerjobb i Operaen med en rolle i oppsetning A little night music, forteller operasjefen, og slår en liten trille i ren begeistring over tilbudet som kom rekende på ei fjøl.

Forestillingen er en del av programmet som kalles Sommer i operaen, og oppsetningen vises bare tre ganger på Scene 2 kommende helg, fra 14.-16.juli.

– Jeg fikk rollen fordi de trengte en moden kvinnelig sanger med autoritet. Det er kjempegøy og skummelt på en samme tid. Merker at jeg er ute av rutinen med å jobbe med timing. Rollen innebærer også mye dialog, og det er jo uvant for en sanger. Men som operasjef har jeg jo trening i å stå foran folkemengder. Det kommer nok godt med, tror Felberg.

1800-talls eleganse
Stephen Sondheims romantiske musikal A Little Night Music er basert på Ingmar Bergmans film Sommernattens smil, og tar oss med til en weekend på landet i 1800-tallets Sverige, til en svunnen tid full av forlystelse, eleganse, humor og kjærlighet.

Rollen Felberg gestalter, er som den aldrende og strenge Madame Armfeldt. Den eldre damen filosoferer over sin egen situasjon mens hun holder et øye med soveværelset. En gang var hun en kvinne med elskere som inkluderte baroner, hertuger og konger fra hele Europa. På grunn av disse er hun nå en velstående dame. Hun har ingen innvendinger mot forbindelser, det er smakløshet og det vulgære hun ikke kan fordra. Hun lengter etter gamle dager, da det å elske var mer raffinert og mindre komplisert.

Med seg på scenen har Anne Felberg blant andre Eli Kristin Hanssveen i hovedrollen som Désirée Armfeldt. Hun er en av våre framtredende operasangere og ble ikke minst kjent for et stort publikum da hun under NRK-serien Stjernekamp, beviste at hun har flere strenger å spille på enn opera.

Del av workshop
Forestillingene danner også avslutningen på en internasjonal workshop for unge sangere. Workshopen går over 15 dager og ledes av instruktør og pianist John Lidal. Parallelt med sangtimer, mesterklasser og konserter, innstuderes to helaftens forestillinger. I helgesn oppsetninger får publikum møte solister som står på terskelen til profesjonelle karrierer, samt etablerte artister. Verkene fremføres med enkle sceniske virkemidler, akkompagnert av klaver. Dette er det 11. året workshopen har blitt arrangert.

– John Lidal er til daglig coach på DNO&B og også medlem av kunstnerisk råd for OscarsborgOperaen, så han kjenner jeg godt. Han hadde vel kanskje meg i tankene da, at jeg var den rette til å kunne spille den gamle konkubinen som ser bakover i livet samtidig som hun styrer sin datter og barnebarn, smiler Anne Felberg.

Bilde: Anne Felberg er klar til å stå på scenen i musikalen A little night music før det braker løs for fullt med Carmina Burana på Oscarsborg festning fra 11.-20.august. Foto: Ole-Morten Vestby