Ordfører Truls Wickholms hjørne

Av Truls Wickholm

Gratulerer med dagen!

Neste gang jeg skriver en hilsen til Nesodden har vi allerede feiret 17. mai sammen. Tradisjonen tro har alle FAU-ene på barneskolene laget gode program som gir muligheten til en god feiring i alle grendene. Selv har jeg pleid å gå i tog med barnehagen på Bjørnemyr, men i år har jeg blitt invitert til å holde tale ved flaggheisingen ved Nesoddtangen skole. Jeg har ikke skrevet talen enda så jeg kan ikke dele noe av den nå, men om du har noen ting du synes er flott eller som du er opptatt av, så kan du jo sende meg en mail, og så kan jeg se om jeg får med noe av det i talen.

På lørdag får vi også kanskje muligheten til å gratulere hverandre med Nesoddens andre Grand Prix-seier, for i går sikret Alexander Rybak seg en plass i den internasjonale finalen. Hvis du har lyst å se den sammen med flere nesoddinger har kultursjef Ellen Knutsen invitert til fest i Samfunnet på lørdag. Vi skal gjøre vårt for å heie frem Alexander til en ny seier!

I flere av disse fredagshilsenene har jeg skrevet om prosessen for å få på plass en næringsrådgiver. Den er nå ferdig og Hege Andersen begynner i jobben i august. Det gleder vi oss veldig til. Hege skal jobbe med å styrke næringslivet på halvøya, samtidig som hun ser på hvordan vi skal klare å tiltrekkes oss miljøer utenfra. Det er også flere av de andre Follokommunene som har rådgivere på næring. Vår rådgiver får dermed et solid nettverk å trekke på i regionens flotte samarbeidsmuligheter.

Ellers har jeg også lyst til å skryte litt av norsk presse. Forrige uke ble Dagens Næringsliv kåret til årets avis. De fikk også mye skryt av kollegene sine i Akersgata. Gravearbeid som har endret samfunnet var en av begrunnelsene juryen gav. Jeg heier på aviser som tar tak i ukulturer og utfordrer politikere og andre mennesker med makt. Det gjør oss alle bedre og vi tar riktigere og mer veloverveide beslutninger. På Nesodden har vi Amta som vår lokalavis. Lokalavisene er viktige i norsk presse. De store avisene rekrutterer ofte talenter som har hatt sin start på karrieren her. En viktig ting med dette aviser i Norge er at de alle forholder seg til et regelverk de selv har blitt enige om og som de håndhever, nemlig Vær varsom-plakaten. Den gir også rettigheter til de det skrives om, og makten som utfordres. Det er bra. Det er imidlertid ikke alle publikasjoner som forholder seg til denne. Dersom man har som sitt utgangspunkt å drive utfordrende og gravende journalistikk er dette noe man burde være tilsluttet. Ellers kan de som utfordres i «avisen» lett bli rettsløse. Den siste tiden har flere ansatte på Nesodden opplevd å være i den situasjonen. Det er alvorlig og vi som kommune har liten mulighet til å reagere overfor noen som ikke en gang er en del av et system med internjustis. Det å kunne ha tilsvar og mulighet til å kontrollere de som kontrollerer er faktisk også en viktig del av det demokratiet vi feirer torsdag i neste uke.

Heldigvis er ikke dette noe som vi bruker mye tid på i hverdagen, men for de som utsettes form det kan det oppleves veldig hardt og urettferdig.

Fordi jeg ikke skrev en hilsen forrige uke vil jeg også benytte anledningen til å gratulere med frigjøringsdagen 8. mai. Det er også blitt etablert som veterandagen, for vi hedrer alle de som har gjort en innsats i uniform utenfor landets grenser. Nesodden kommune bidro med å støtte en middag for våre veteraner på Oscarsborg og vi har også besluttet å gi støtte til veteranhuset i Drøbak. Program for hva som skjer der finnes på våre hjemmesider.

Dette ble mye gratulasjoner og litt alvor, men først og fremst håper jeg alle får en fantastisk 17. mai med venner og familie!

Truls Wickholm
Ordfører