Pablo Picassos liv og levnet

Av Trond Folckersahm

Barnas Høstutstilling åpner i Galleri Vanntårnet under Kulturisten junior 25. august. En del av utstillingen inneholder arbeider inspirert av selveste Pablo Picasso.

Når Kulturisten junior slår opp dørene neste lørdag, er det også offisiell åpning av Barnas Høstutstilling i Galleri Vanntårnet. En utstilling der mer enn 100 nesoddbarn er representert med bilder i alle kategorier. En avdeling av utstillingen stikker seg spesielt ut. Malerier inspirert av Picasso. Et prosjekt 5. trinnet ved Fjellstrand skole har arbeidet med hele skoleåret, og som har utkrystallisert seg i en imponerende samling arbeider.

– Vi har jobbet med dette prosjektet over så lang tid. I løpet av denne perioden har vi tatt for oss hele Picassos historie fra den figurative verden og over i den nonfigurative og kubistiske verden og også tatt for oss livsløpet hans, ikke bare kunsten. Dette har gitt barna et spesielt eierskap til arbeidene hans. Og Picasso hadde jo et dramatisk liv. Alt dette har vært med på å bygge barnas bevissthet rundt et kunstnerliv og har definitivt vært med på å inspirere dem i arbeidet. De fikk definitivt Picasso under huden, sprudler de to kunstnerne som har ledet prosjektet, Lise Steingrim og Vibeke Lunel i munnen på hverandre i ren glede og entusiasme over hvilke frukter samarbeidet har båret.

Det er tredje året de to kunstnerne har samarbeidet om et prosjekt sammen med elevene på 5. trinnet på Fjellstrand. Elevene har tre timer kunst og håndverk per uke. Disse timene blir utnyttet på best mulig måte for å gi elevene dybde i kunnskapen. Det startes helt på bunnen og jobbes gjennom hele virkeperioden til kunstneren. På timeplanen har de blant annet tatt for seg Paul Cezanne, vært innom historien til både Hellas og Romerriket, pop art og flere andre perioder og personer.

– Barnekunst blir ofte tatt litt lett på. Men å vise arbeider i et ordentlig galleri gir et godt inntrykk av hva barnekunst egentlig innebærer. Det er kunst av god kvalitet laget på barnas egne premisser, påpeker Vibeke Lunel.

– Jeg må også si at jeg personlig blir inspirert av å arbeide med disse prosjektene her på Fjellstrand skole. Det sparker i gang mitt eget atelierarbeid og gir energi, avslutter Lise Steingrim.

Lise Steingrim (t.v.) og Vibeke Lunel tar med seg en stor samling Picasso-inspirerte arbeider fra Fjellstrand skole til Galleri Vanntårnet. Foto: Trond Folckersahm

Følger du linken under, kan du se flere av arbeidene fra prosjektet:

https://www.facebook.com/nesoddguiden.no/photos/pcb.2198878787045470/2198877573712258/?type=3&theater