Knut Nærums «PEER!» tar av for fullt

Av Trond Folckersahm

Det har vært en formidabel forhåndsinteresse rundt Nesodden Teaterfabrikks oppsetning av Knut Nærums utgave av «PEER!», så her er det bare å løpe til billettlukene for å sikre seg plass.

Det er lørdag 25. og søndag 26. august Teaterfabrikkens Kompani hever teppet for denne humoristiske versjonen av historien om Peer Gynt, som er ført i pennen av ikke ukjente Knut Nærum.

Peer Gynt er Ibsens største mesterverk og et av verdens mest spilte teaterstykker. Som løken er det bygget opp av lag på lag, i en tekst med så mye dybde at teatermennesker har tolket den på stadig nye måter i 141 år. Helt til nå.

Knut Nærum har skåret gjennom og gjendiktet stykket til kort og lettfattelig teater. Han har fjernet tre timer av Ibsens handling, beholdt de mest kjente scenene, skrevet dem på ny og tatt bort de vanskelige ordene. Til gjengjeld har han gjort Solveig tøffere. Dessuten har han føyd til mange sanger skrevet på kjente melodier, en del tull og tøys, og en utvetydig lykkelig slutt.

– Vi gleder oss enormt til denne forestillingen. Kompaniet vårt har fått tilskudd av flere nye skuespillere som holder et høyt nivå. I tillegg har vi med oss en dyktig koreograf, og denne gangen har vi også fått med oss profesjonelle krefter på kostymesiden, forteller Margrete Bratberg-Grøstad, som leder Nesodden Teaterfabrikk.

Forestillingen er full av gøyale scener, humor og flott og fengende musikk. Den er ment å treffe bredt, og egner seg både for de minste, som kan glede seg over besøk i Dovregubbens hall, småtroll og andre friske innslag. Mens de voksne nok vi få mer seg mer av dybden og alle lagene som ligger i forestillingen.

Og vi møter en Peer, som denne gangen er en jente. En Peer som leter etter seg selv, og som ikke tør å gå for Solveig, som vil ha ham. I stedet begir han seg ut på galeien i et lokalsamfunn som ikke tåler en som er annerledes.

– Peer passer ikke inn, han blir en utstøtt. Men har en oppgave i å lære seg å stå i seg selv og ikke bry seg så mye om hva andre mener, forteller Merete Stuedal, som har regien på forestillingen.

Nesoddtangen gård 25. og 26. august klokken 13.30 og 17.00

Billetter TicketCo

Bilde: I helgen var det full fart FOR Kompaniet til Nesodden Teaterfabrikk med rigging og prøver i forkant av «PEER!» Foto: Trond Folckersahm