Pop-Up og Pop Art hos Havstad

Av Trond Folckersahm

Nylig var det vernissage og åpning av Galleri Havstads nye Pop-Up galleri på Vinterbro Senter med veggene fylt av spennende arbeider i Pop Art sjangeren fra Liz Ravn og Torbjørn Endrerud.

– Vi har fått i oppdrag å sette farge på førjulstiden her i senteret, og det skal vi gjøre ettertrykkelig med denne flotte utstillingen med en rekke utsøkte arbeider av kunstnerne Liz Ravn og Torbjørn Endrerud, forteller gallerist Torgeir Havstad, som er en direkte etterkommere av kunstnerdynastiet Havstad, som har hatt tilhold på Nesodden helt siden 1920-tallet, og han legger til:

– Vi har hatt stor suksess med disse Pop-Up galleriene våre, og nå fikk vi nok en anledning til å være representert her på Vinterbro fram til årsskiftet, og kanskje litt etter det også. Vi har jo denne flotte utstillingen som henger her nå, og ellers vil de som er på julegavejakt finne et rikt utvalg av de tradisjonelle Galleri Havstad-produktene. Vi selvsagt også holde åpent i Drøbak som vanlig, forteller han.

Liz Ravn
Den ene kunstneren som har fått plass i utstillingen er Liz Ravn. Hennes mangfold av motiver, spennende og detaljrike arbeider og fengslende uttrykk har gitt henne mange tilhengere både innen- og utenlands.

Etter å ha bodd i utlendighet i Stockholm i 18 år, vendte hun tilbake til gamlelandet. Med seg i bagasjen hadde hun en blomstrende kreativitet, sansen for smykker og glede over detaljrikdom. Det kunstneriske hadde fulgt henne hele veien. Det var tegning og maling som sto på dagsordenen gjennom alle år, men den endelige forløsningen lot vente på seg til hun en dag fikk kontakt med en billedkunstner fra Moss.

Siden har hun holdt et høyt tempo i sin kunstneriske utfoldelse. Det har resultert i flere utstillinger og utmerkelser. To ganger har hun blitt invitert til å stille ut i New York, men har foreløpig takket nei på grunn av flyskrekk. Ideene og inspirasjonene henter hun fra sitt eget hode.

– Det bare popper opp hele tiden og jeg lar meg inspirere av alle uttrykk og alle sjangre. Bildene mine dekker et bredt spekter, og de har både modernistiske og surrealistiske elementer. Jeg er også svært opptatt av detaljrikdom, forteller hun.

Torbjørn Endrerud
Den andre kunstneren som denne gangen er representert I Galleri Havstad er Torbjørn Endrerud. Han jobber med akryl i nyskapende Pop Art-sjanger der motivene framheves med rette linjer og skarpe skiller.

– De beste maleriene bearbeides via Digital Graphic Artwork (DGA), og trykkes, nummereres og signeres i et begrenset opplag. Siden maleriene er malt i Pop Art/wpap-sjangeren, har jeg tillatt meg å betegne disse arbeidene som wpop, forteller han.

Det som også kjennetegner Endreruds arbeider er at de fleste har fått sin tittel etter kjente låter fra The Beatles.

– Når jeg ser tilbake, hadde jeg min første store musikkopplevelse med utgivelsen av «Twist and Shout» i 1963. Jeg ble fanget av musikken, har spilt i band og har fortsatt trommesett i kjelleren. Malerier og musikk er kunstarter som binder to viktige elementer i mitt liv sammen. Det er dette som driver meg i mitt kunstneriske virke, forteller han.

Bilde: Gallerist Torgeir Havstad (i midten) har fått med seg de to kunstnerne Liz Ravn og Torbjørn Endrerud til sin første utstilling i Pop-Up galleriet på Vinterbro Senter. Foto: Trond Folckersahm