Prisbelønnet film i Nesoddparken

Av Trond Folckersahm

Den prisbelønte filmen «Nowhere to hide», står på programmet når Nesoddparken inviterer til dokumentareventet OddDok 20. mars.

«Nowhere to Hide» følger sykepleieren Nori Sharif gjennom fem år i dramatisk endring, og gir en unik tilgang til en av verdens farligste og mest utilgjengelige områder – «dødens triangel» i Sentral-Irak. Regissør Zaradahst Ahmed starter med å filme historiene til overlevende og håpet om en bedre framtid etter den amerikanske tilbaketrekning fra Irak i 2011, men opplevede selv å bli fanget mellom IS og ulike irakiske militsgrupper. Han må redde sin egen familie. Når han blir tvunget til å flykte fra sitt hjem for å overleve denne «nye krigen» hvor fienden er usynlig og det ikke fins steder å gjemme seg, snur han kameraet på seg selv.

Pris på stor festival
Filmen, som er produsert av Ten Thousand Images og Mette Cheng Munthe-Kaas, som holder til i Nesoddparken, og er regissert av Zaradahst Ahmed, hadde première i Amsterdam 19. november 2016. En film juryen satte stor pris på, og beæret med førsteprisen og 12.500 euro i hovedkonkurransen i det som regnes som den mest betydelige festivalen for dokumentarfilm på verdensbasis. Senere har den mottatt en rekke priser på flere filmfestivaler rundt i verden.
– Vår visjon er å skape filmer fra samtiden som inspirerer og utfordrer publikum til å reflektere såvel som å handle, sa Mette da Nesoddguiden skrev om filmen i forbindelse med premieren i 2016.

Startet firma
Mette bor på Fjordvangen på Nesodden og har i åtte år jobbet i Nesoddparken kunst- og kulturnæringssenter, der hun produserte ferdig filmen. Eva Hillström fullførte klippingen i Sverige i august 2016. I september og oktober ble det jobbet med stabilisering av bilder, farger, lyd og musikk. Først to uker før premieren i Amsterdam 19. november 2016, ble filmen helt ferdig. Filmen er i HD-format og kan vises på alle kinoer.

Mette Cheng Munthe-Kaas startet også opp firmaet Ten Thousand Images AS i november 2014 på grunn av denne filmen.

– Jeg måtte eie et selskap, for å få innsyn i alt, og et enkeltmannsforetaket mitt ble for lite. Ten Thousand Images er et av mange navn på klipping på kinesisk, så jeg syntes at det passet, sa hun i forbindelse med premieren.

Nesoddparken 20. mars klokken 19.00

Det er begrenset med plasser.

Mette Cheng Munthe-Kaas vil være tilstede under visningen for å svare på spørsmål.