REPRISEN: Havseilas i liten kuling

Nyttårsreprisen

Av Trond Folckersahm

I forbindelse med jul og nyttår har Nesoddguiden.no børset støv av noen tidligere publiserte artikler. Denne er fra juni 2003.

Havseilascupen i regi av Nesodden Seilforening beviste til fulle at den norske sjømann fortsatt er gjennombarket, for en Onsdagsseilas i liten kuling er definitivt ikke for de sarteste.

Vi er på Steilene, det blåser mellom 12 og 13 sekundmeter. Sjøen går i skjorteermene. Det er vårsesongens siste seilas i havseilercupen. Undertegnede befinner seg om bord i 31-foteren Bajazzo, eiet av Per Søderlund; havseiler med mange års erfaring på baken. Med seg i cockpiten har han Nils Tvedt, som har tatt roret, Per Selstrøm, Frode Hindrumsen og Svein Søderlund. Et særdeles erfarent mannskap.

De er spent, vet hva som venter, og målsetningen er klar – først over mål. Starten går fra Steilene, kursen legges sydover på og distansen er 6,2 nautiske mil. De vet hva som skal gjøres gutta på Bajazzo, ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Alle har sin plass og sine oppgaver. Pressens utsendte blir sendt på dekk, og har nok med å klamre seg fast i fotoapparatet. Båten skjærer utover, og kommandoropene er klare og konsise, men det er ikke behov for høy stemmebruk, mannskapet er samstemte.

Crewet krysser og slår, mannskap og journalist kaster seg fra side til side alt ettersom vinden tas inn fra styrbords eller babords halser. Plutselig skjærer høye rop gjennom vindkastene, en av konkurrentene har kurs midtskips. Det vinkes med protestflagg, Bajazzo må gå helt opp i vindøyet for å unngå sammenstøt. Den andre båten faller av, og alt roer seg, unntatt vind og bølger. Det er tid for vending, og seiling på lens nordover. Spinnakeren hales, og nå er det bare en båt foran, en Yngling. Bajazzo tar sakte men sikkert innpå, og passere, målet er nådd, vi er først i mål, og ankerdrammen kan heves.

– At vi kommer først i mål betyr ikke at vi har vunnet dagen seilas, forteller skipper Per Søderlund. Det er en omregningstabell som er i henhold til såkalt LYS-tall, og det er først når dette er omregnet at vi vet hvem som er vinner.

– Men det har gått bra med dere så langt i år?
– Ja, vi leder cupen og er veldig fornøyd med det. Vi har hatt mange fine seilaser i år, og håper at det fortsetter på samme måte til høsten.

– Hva er ambisjonene for sesongen?

– Vi håper selvsagt å vinne denne cupen, og så skal vi prøve å få førsteplass i Hollenderseilasen til høsten. Vi har hatt mange bra plasseringer, tredje og fjerdeplasser, men har aldri lykkes med å gå helt til topps. Så der har vi et håp, sier en glad og fornøyd skipper.

Bilde: Frode, Per, Nils, Per og Svein sjekker om seilene er trimmet riktig, for å oppnå best mulig fart. Foto: Trond Folckersahm