REPRISEN: Sol, strand og kystbyen Cannes

NYTTÅRSREPRISEN

I romjula vil Nesoddguiden.no legge ut noen tidligere publiserte artikler. Denne er fra april 2004.

Våren i Paris er forståelig nok lovprist av mange. Men vil du ha litt sol og sjø i tillegg, er ikke Cannes noe dårlig alternativ.

Ikke mer enn drøyt to timers reise fra våre hjemlige trakter finner vi kystbyen Cannes. Som en liten perle på den franske riviera ligger den der like innbydende som da den engelske The Lord Chancellor Brougham oppdaget denne pittoreske lille fiskelandsbyen i 1834.I dag er Cannes en moderne by som kan tilby alt. Et spennende mål dersom du vil ha sol og kultur ispedd litt glamour. Reiser du i mai kan du også få med deg en ekte filmfestival på kjøpet. Med alt det innebærer av stjerneglans og høy glassføring.

Variert handling
Mange sitter sikkert med det inntrykket at Cannes er en by for de rike. Det stemmer slett ikke. Her finner du alternativer uansett hvor mye penger du har. Selvsagt er prisnivået høyt på La Croisette, den verdensberømte hovedgaten i byen, med de berømte motehusene på rekke og rad. Der kan du virkelig få varmegang i Visa-kortet.

Hvis du derimot trekker litt lengre opp i byen til rue d´Antibes eller rue Meynardier, så er det et vell av små butikker som tilbyr klær, sko, kosmetikk og bruksgjenstander til en særdeles hyggelig pris. For ikke å snakke om delikatessene du finner i ostebutikker, bakerier og konditorier, selv vindusshopping er en opplevelse her.

Byens marked er også verdt et besøk. I løpet av formiddagstimene tilbys de lekreste landbruksprodukter. Og ikke å forglemme vinutsalgene med rikt utvalg av årgangsviner til priser vi her hjemme bare kan drømme om.

For ganen
Som overalt i Frankrike er maten i høysetet, og selv den enkleste café tilbyr retter som kan være en kulinarisk opplevelse.
– Det er utrolig mange fine spisesteder å velge i, sier Johnny Hermansen. Han har vært i Cannes flere ganger, både i forretningssammenheng og ferie.
– Her kan du få det meste, og prisen er grei i forhold til den kvaliteten du får.

Spesielt er rue Félix Faure regnet som spisegaten framfor alle. Her ligger restaurantene på rad og rekke, og kan tilby alle slags retter fra alle kontinenter. I enden av denne gaten finner vi en ny liten gate som svinger seg bratt opp mot gamlebyen – Rue Saint Antoine. Tett i tett på begge sider av gaten ligger spisesteder som tilbyr de lekreste retter til hyggelige priser. Her kan du få alt fra en 3-rettersmeny til 100 norske kroner, og opp til rundt 300 kroner, som er prisen på en meny i det som regnes som gatens beste restaurant Le Maschou.

Opplevelser
Enten du vil ha kulturopplevelser, nyte strandlivet eller har andre ønsker. Finner du de fleste muligheten i Cannes og den nærmeste omegn. Cannes kan by på et besøk i middelalderdelen av byen med severdigheter på rad og rekke.. Eller du kan ta en 15-minutters båttur ut til de to Ile de Lérins øyene, der blant andre ”Mannen med jernmasken” satt fengslet på Ludvig 14. tid. Her finner man et eget lite samfunn som kan by på det meste fra et kloster bygget i år 410 og til egne, trivelige restauranter. Eller enorme eukalyptusskoger som er velegnet til en pik-nik.

Rett i nærheten av Cannes finner vi Antibes, som rommer Grimaldi-borgen med Picassomuseet. I borgens kapell finnes det for øvrig en permanent utstilling av den norske kunstneren Anna-Eva Bergmans arbeider.

Museet over den store modernisten Fernand Léger ligger i Biot som også er i umiddelbar nærhet. Her finnes også et stort opplevelsesland med akvarium, badeland, sommerfuglverden og bondegård. Rett på utsiden av dette ligger et tivoli som skulle tilfredsstille de flestes behov for å svinge eller huske seg.

En liten dukkert i Middelhavet er heller ikke noe problem i byen. Langs La Croisette ligger strendene tett i tett. Private og offentlige om hverandre. Den største ligger rett bak festivalpalasset, og er en offentlig gratis strand. Mens de private koster penger, men da får du i tillegg mulighet til både parasoll, strandseng og servering av alle måltider. Går du litt vestover mot bydelen La Bocca, finnes det også milevis med sandstrender som blir renset og klargjort daglig.

Festivalpalasset byr på opplevelser hele året. Det er ikke bare filmfestivalen, men en løpende rekke av messer og utstillinger i dette enorme bygget, som også rommer et casino.

Med bil
Bruker du egen bil, er muligheten tilstede for å få med seg mye mer av området. Innenfor en halvtimes kjøretur finnes blant annet den berømte badebyen St.Tropez, stedet der Birgitte Bardot bruker mye av fritiden sin. Ikke minst i den norske restauranten l’Equinade, som ligger på stranden ved St.Tropez. Her er det ikke usannsynlig at du kan treffe norske kjendiser. Mange av dem har dette som et fast tilholdssted under sine franske utflukter.

Litt nord for Cannes ligger også en by som er vel verdt et besøk. Den lille 1500-talls byen Tourette sur Loup, der blant andre den norske kunstneren Ferdinand Finne holdt hus de siste årene av sitt liv. Denne byen lever i samme takt som den gjorde for 500 år siden, og et besøk der vil nok bli en uforglemmelig opplevelse for de fleste.

Er du mer i gaten for godlukt, anbefales et besøk i Grasse. Her ligger parfymefabrikkene tett i tett, og tilbyr turistene omvisning og innføring i duftenes hemmeligheter.

Det er heller ikke mer enn en halv times kjøretur til Monaco og Monte Carlo. Der kan du virkelig føle jet-setternes liv på pulsen. Og er du heldig kan du kanskje støte på prinsesse Stephanie.

10-15 minutter lenger øst finner du den koselige byen Menton, kjent for å ha rivieraens beste klima. Med bare 500 meter til den italienske grensen, kan en svipptur over gi ferien et ekstra løft.

I Tiger Woods fotspor
Tilhører du kategorien som liker å svinge med køllene, er Cannes og nærmeste omegn et ypperlig alternativ. Her er det mulig å velge å vrake i flotte 18 hulls baner, som ligger flott til i naturskjønne omgivelser. Mange tilbyr i tillegg til en runde på banen, også et rikt utvalg av mat og drikke. Bare i umiddelbar nærhet av Cannes finnes 15-20 baner av internasjonal standard, og prisen for en runde ligger rundt 200-400 kroner avhengig av sesongen.

Reise og bo
Det finnes et utall måter å komme seg til Cannes. I Nice som ligger cirka 20 minutter unna finner vi Frankrikes nest mest trafikkerte flyplass, liten men utrolig effektiv. Egen bil er selvsagt også et alternativ, eller tog. Fra Oslo Bussterminal går det jevnlig avganger til Nice, bussturer som går non-stop.

Boalternativene er like mange, fra de mest luksuriøse boalternativer, og til de enklere hotellene og pensjonatene. Eller det er mulig å leie en leilighet, både via byråer, eller ved å søke på Internett. Her finnes alternativer for enhver lommebok.

Turistfoto