Romandebut til ettertanke

Maria Sand, skuespiller og forfatterdebutant, har i sin debutroman ” Hold pusten så lenge du kan”, levert et sterkt dokument om at livet slett ikke bare er all right.

Selv om dette er fiksjon, er det også sterke elementer fra Maria Sands egen barn- og ungdom som blir avdekket i denne tankevekkende romanen.

– Det jeg skriver om er veldig personlig. Jeg har lånt mye fra min egen historie og fra ting rundt meg. Boken foregår i et univers som jeg kjenner, sier Maria Sand til Aftenposten.

Handlingen i romanen er lagt til vestkanten i Oslo, men Maria har også tilknytning til Nesodden og Fjellstrand, der foreldrene bor.

Historien forteller om Alva, mor til Runa, en intens åtteåring med hvitt hår og hjemmestrikket jordbærlue. Tjuefire år tidligere er det Alva som er åtte og har hvitt hår og jordbærlue og behov for at noe skal være annerledes, men ingen prøver å finne ut hva. Bortsett fra Kjersti, bestevenninnen, som likevel vender seg vekk når Alva har det som verst. Og plutselig forsvinner Kjersti. Alva går inn i tenårene med en mørk sorg bak seg.

Siden vokser Alva opp til å bli en retningsløs ung kvinne. På fergen til og fra jobb treffer hun Martin, som har strikkegenser og snekkerbukser og store, trygge never. Alva lurer på om hun endelig kan trekke pusten. For det må da finnes hvile et sted?

Foto: Trond Folckersahm